In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Aap die 13 jaar bij mensen leefde, ziet voor het eerst soortgenoot

Aap Marria ziet na 13 jaar voor het eerst een soortgenoot

Een aap die dertien jaar lang in een gezin met mensen leefde, heeft voor het eerst een soortgenoot ontmoet. Dat gebeurde bij de stichting AAP, waar het dier is opgevangen.

De chimpansee, Marria, groeide op bij een gezin in Portugal en was daar eigenlijk een 'gewoon' gezinslid. Ze keek tv, at met mes en vork, poetste haar tanden en ging onder de douche.

Maar toen ze ouder werd, ging ze steeds meer dierlijk en onvoorspelbaar gedrag vertonen. Begin dit jaar werd ze bij het gezin in Portugal weggehaald en naar Stichting AAP in Almere gebracht. Daar moest ze eerst bijkomen in quarantaine, maar vandaag mocht ze dan eindelijk een soortgenoot ontmoeten.

Stichting AAP

Vooraf werd rekening gehouden met alle mogelijk scenario's. Ze zou kunnen wegkruipen in een hoekje. Ze zou ruzie kunnen maken en een vechtpartij kunnen beginnen. Maar gehoopt werd dat de twee elkaar in de armen zouden sluiten. "Het werd een ontmoeting waarvan we slechts hadden kunnen durven dromen", zegt Stichting AAP.

Voor de zekerheid werd eerst het luik tussen het verblijf van Marria en het verblijf van de andere aap, Sony, alleen op een kier gezet. Er lag een brandslang klaar om ze uit elkaar te kunnen halen bij ruzie. Maar alle zorgen bleken nergens voor nodig, zag een verslaggever van Omroep Flevoland. Marria stak onmiddellijk haar hand uit naar Sony.

"Kijk ze steekt haar vingers in zijn mond, dat is echt chimpanseegedrag", beschreef gedragsbiologe Godelieve Kranendonk. "Dat hebben wij haar niet kunnen leren, want dat zou veel te gevaarlijk zijn. Prachtig om te zien." Daarna werd het luik helemaal open gedaan en liepen de twee enthousiast op elkaar af.

"Het was voor ons heel spannend", vertelt David van Gennep van Stichting AAP. "We krijgen vaak de vraag of je zo'n vermenselijkte chimpansee als Marria wel weer chimpansee kan laten zijn, en of je dat wel moet willen, maar deze prachtige ontmoeting zegt genoeg. Kijk hoe blij ze is, daar doen we het voor."

Advertentie via Ster.nl