Willem Holleeder in december 2014 bij de rechtbank in Haarlem
NOS NieuwsAangepast

'Zussen en ex-vriendin Holleeder weigeren voorlopig te verklaren'

Drie belangrijke getuigen in het proces tegen topcrimineel Willem Holleeder willen voorlopig geen verklaringen meer afleggen totdat hun beveiliging is verbeterd, meldt De Telegraaf. De vrouwen, de twee zussen van Holleeder en een ex-vriendin, worden al langere tijd beveiligd, maar voelen zich aan hun lot overgelaten.

Het Openbaar Ministerie maakte vorig jaar bekend Holleeder te verdenken van het plannen van aanslagen op zijn zussen. Astrid en Sonja Holleeder en ex-vriendin Sandra den Hartog hebben belastende verklaringen afgelegd in de liquidatiezaak waarvoor Holleeder terechtstaat.

Zus Astrid Holleeder beschrijft in haar nieuwe boek dat de beveiliging tegen mogelijke wraakacties van haar broer onvoldoende is. Ook vinden de vrouwen het oneerlijk dat ze veel zelf moeten betalen voor veilige huisvesting en andere maatregelen, zoals kogelwerende vesten.

'Judas'

Volgens Astrid Holleeder kreeg ze van haar beschermers te horen dat ze van de opbrengsten van haar eerste, veel verkochte boek Judas maar de kosten voor haar beveiliging moet betalen. Het OM zou daar niet meer voor willen opdraaien.

Ze spreekt van verborgen klassenjustitie, zegt verslaggever Mattijs van de Wiel, die het proces-Holleeder op de voet volgt. De zussen van de topcrimineel zitten niet in getuigenbescherming, waarbij ze een nieuwe identiteit krijgen en veel geld beschikbaar is. "Ze krijgen alleen een 'gewone vorm' van beveiliging."

De bewaking is in handen van dezelfde dienst die ook PVV-leider Geert Wilders beveiligt. Een medewerker van dat team is op non-actief gesteld voor het lekken van gevoelige informatie. Omdat die bewaker volledig op de hoogte was van de genomen maatregelen rond de vrouwen, moest er met spoed worden verhuisd.

Onderhandelingen

Een ander probleem volgens Astrid Holleeder was dat haar broer op de hoogte was van de tijdstippen waarop de vrouwen met beveiligd vervoer naar het gerechtsgebouw werden gebracht om daar te getuigen. Dat kwam omdat hij bij die verhoren achter gesloten deuren aanwezig mocht zijn. Uiteindelijk weigert ze nog langer met het beveiligd vervoer van het OM naar de rechtbank te gaan.

Volgens De Telegraaf wordt er onderhandeld over "beschermende maatregelen en de financiering daarvan". Totdat duidelijk is wat de uitkomst van die onderhandelingen is, willen de vrouwen niet meer getuigen. Van de Wiel zegt dat er "ongetwijfeld alles aan wordt gedaan om een oplossing te vinden".

Mochten de zussen toch afzien van verdere getuigenissen, dan is dat volgens de verslaggever "vervelend, maar niet het einde van de zaak". De verklaringen die zij hebben afgelegd, staan al vast. "Alleen is het nog niet tot een confrontatie in de rechtszaal gekomen met hun broer Willem Holleeder. Dat zou pas kunnen gebeuren als het proces volgend jaar begint."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl