Willem Holleeder komt in 2014 aan bij de rechtbank in Haarlem
NOS NieuwsAangepast

Astrid saboteert het proces, zegt Willem Holleeder

De zussen van Willem Holleeder, Sonja en Astrid, willen in een openbare zitting worden gehoord en niet achter gesloten deuren. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag in een pro-formazitting tegen de rechter gezegd. "De enige reden dat ze dat willen is dat ze er weer een mediahype van willen maken", zei Holleeder in de rechtszaal.

De zussen hebben eerder belastende verklaringen afgelegd tegen hun broer. Het boek Judas van Astrid Holleeder is een afrekening met broer Willem. Volgens de advocaat van de zussen is een openbare hoorzitting minder belastend voor hen omdat de zussen dan niet meerdere keren hun verhaal hoeven te doen.

Ook vindt hij het belangrijk dat de rechtbank het verhaal direct van de zussen hoort en niet eerst op papier leest, waardoor nuances en emoties verloren gaan.

Volgens Holleeder is het een zoveelste bewijs dat zijn zus Astrid het proces saboteert. Ook maken de zussen volgens hem stampij om niets en is het niet nodig dat zijn zussen bang zijn. "Echt onzin."

Holleeder spreekt in rechtbank over zussen

De advocaten van Holleeder hadden al laten weten dat ze kritische vragen willen stellen aan Sonja en Astrid over hun verklaringen, maar die gelegenheid is er tot nu toe nog niet geweest. Eerst weigerden ze, later zeiden ze wel vragen te willen beantwoorden. Een concrete afspraak daarover is nog niet gemaakt.

Holleeder moest vandaag voor de rechter verschijnen. Omdat hij in voorlopige hechtenis zit, gebeurt dat iedere drie maanden. Vandaag was de tiende keer. De verdediging kan in dit soort zittingen verzoeken indienen en getuigen horen.

Weerwoord

"En Willem Holleeder krijgt eens in de drie maanden de mogelijkheid om weerwoord te bieden", zegt verslaggever Mattijs van de Wiel. "Die kans grijpt Holleeder. Hij en zijn advocaat maken zich druk om de beeldvorming die is ontstaan door het boek." Van de Wiel noemt het uitzonderlijk dat Holleeder zijn verklaring laat opnemen en uitzenden.

Woensdag beslist de rechtbank of de zussen daadwerkelijk in een openbare zitting worden gehoord. De volgende pro-formazitting is op 15 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl