Willem Holleeder
NOS NieuwsAangepast

Het verhaal van Astrid klopt niet, zegt Willem Holleeder

"Als het niet over mij zou gaan, zou ik ook geschokt zijn. Maar dit is het verhaal van Astrid. En dat klopt niet." Dat zei Willem Holleeder vandaag in het proces over zijn mogelijke rol bij liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Voor het eerst reageerde hij zelf op de autobiografie van zijn zus, die begin deze maand verscheen.

In het boek wordt Holleeder neergezet als een uiterst gewelddadige crimineel die zijn familie dertig jaar lang terroriseerde. Volgens Holleeder staat het boek vol leugens en is het een poging om hem publiekelijk te beschadigen.

Meegeprofiteerd

“Ik heb mijn familie niet geterroriseerd. Ik heb altijd alles voor ze gedaan. Ze hebben altijd meegeprofiteerd van het geld dat Cor en ik verdienden”, zei Holleeder in een korte verklaring in de rechtbank in Amsterdam.

Holleeder: boek van Astrid staat vol leugens

'Cor' is zijn jeugdvriend Cor van Hout, die in 1983 met Holleeder biermagnaat Freddy Heineken ontvoerde. Van Hout trouwde later met Holleeders andere zus, Sonja, en werd in 2003 in Amstelveen vermoord. Volgens Astrid en Sonja was hun broer daar verantwoordelijk voor.

Verrassing

Het Openbaar Ministerie noemde het verschijnen van het boek een "complete, onaangename verrassing", maar toonde ook begrip. Astrid Holleeder noemt het boek een testament, omdat ze ervan uitgaat dat haar broer haar zal laten ombrengen. De officier van justitie zei dat dat "niet ondenkbaar" is.

Holleeder riep zijn zussen op om zich door zijn advocaten te laten horen. "Als je een boek schrijft, wees dan ook zo flink om antwoorden op vragen te geven." Het OM kondigde aan dat Sonja Holleeder inmiddels bereid is om vragen van de verdediging te beantwoorden, waarmee de zaak kan worden hervat.

Het proces tegen Willem Holleeder lag maanden stil omdat de zussen van Holleeder niet meer wilden praten. Ze beriepen zich op hun verschoningsrecht, uit angst zelf alsnog vervolgd te worden voor het beheren van de criminele erfenis van Cor van Hout.

Het proces tegen Holleeder gaat op 17 februari verder. Op 8 december laat de rechtbank weten of het OM openbaar moet maken of er met de zussen afspraken zijn gemaakt. De inhoudelijke behandeling start mogelijk komend voorjaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl