Advocaten Willem Holleeder verbaasd over boek zus
De advocaten van Willem Holleeder zijn verbaasd over de publicatie van het boek van diens zus Astrid. In het vandaag verschenen Judas vertelt ze uitgebreid haar kant van het verhaal. "Terwijl ze dat in de rechtbank tot nu toe heeft geweigerd", zei advocaat Janssen op NPO Radio 1.
Astrid Holleeder vertelt in het boek over haar jeugd, haar gewelddadige familie en het leven met haar oudste broer Willem. Ze noemt het boek een testament, omdat ze ervan uitgaat dat haar broer haar zal laten ombrengen.
Willem Holleeder staat terecht voor zes moorden en zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Vanuit de cel zou hij plannen hebben gemaakt om zijn beide zussen uit de weg te laten ruimen; hij had er 70.000 euro voor over, verklaarde een mede-gedetineerde tijdens de rechtszaak in mei.
Verklaring
Astrid Holleeder legde bij de onderzoeksrechter belastende verklaringen af over haar broer. Maar in de rechtszaal weigerde ze vervolgens op de zaak in te gaan, schrijven de advocaten Janssen en Malewicz in een verklaring. Ze noemen het opmerkelijk dat er nu een dik boek ligt van een getuige in het proces, die eerder in de rechtszaal geen vragen wilde beantwoorden.
De advocaat van Astrid Holleeder stelt in een reactie dat de verklaring onjuist is, en dat Holleeder het boek niet heeft geschreven als getuige maar als "vrij mens". Wel tekent advocaat Morra aan dat Holleeder haar vrijheden grotendeels heeft prijsgegeven. "Dat proces heeft zij nu van zich afgeschreven, en de lezer mag oordelen of het een eerlijk proces is."
Daarnaast ventileren de advocaten hun ergernis over de manier waarop het boek is uitgebracht. "Wij wisten tot gisteravond niet dat het boek zou uitkomen", aldus advocaat Janssen. "Het was een goed gecoördineerde actie. Verschillende media hebben wel de kans gehad om het boek te lezen en er een verhaal over te schrijven. Wij zijn door niemand op de hoogte gebracht."
Janssen vindt de verhalen in de media over het boek eenzijdig. "Niemand heeft contact opgenomen met ons of met onze cliënt om een reactie te krijgen." Janssen benadrukt dat de verklaringen thuishoren in de rechtbank en dat het alleen aan de rechter is om een oordeel te vellen over hun cliënt.
Of er specifieke zaken in het boek staan die volgens de advocaten besproken hadden moeten worden in de rechtszaal, kon Janssen niet zeggen. "Wij hebben nog geen kans gezien om het boek te lezen."
Het Openbaar Ministerie en de uitgeverij willen niet reageren op de publicatie. De uitgeverij voegt daaraan toe dat "het boek voor zichzelf spreekt". "Het was de innerlijke drang en noodzaak van de auteur die haar ingaf dat ze dit boek moest schrijven. Ik denk dat na lezing van het boek duidelijk is waarom zij haar beleving van vijftig jaar terreur aan het papier moest toevertrouwen."
Geen verklaring
Het boek is niet van direct belang voor de rechtszaak tegen Willem Holleeder, zei NOS-justitieredacteur Remco Andringa in het NOS Radio 1 Journaal. "Het boek geeft nieuwe inzichten over hoe Willem Holleeder geworden is zoals hij nu is, maar het is geen officiële verklaring die gebruikt kan worden in de rechtszaal."