Willem Holleeder in december 2014 bij de rechtbank in Haarlem
NOS Nieuws

OM: Holleeder beraamde vanuit cel moord op zussen en Peter R. de Vries

Het OM verdenkt Willem Holleeder ervan dat hij zijn zussen Astrid en Sonja wilde laten vermoorden. Zo zou hij hebben willen voorkomen dat ze meer belastende verklaringen tegen hem zouden afleggen. Ook zou hij journalist en programmamaker Peter R. de Vries uit de weg hebben willen ruimen.

Hij zou daar in de laatste maanden van vorig jaar in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught plannen voor hebben gemaakt en stappen hebben ondernomen. De beschuldiging kwam vanochtend ter sprake tijdens een pro-formazitting in een zaak tegen Holleeder. Hij is op 11 april in zijn cel aangehouden voor een "poging tot uitlokking van liquidaties".

Holleeder zelf ontkent dat hij zijn zussen iets aan wil doen. "Op het moment dat er met mijn zusters iets gebeurt, zal u mij daar verantwoordelijk voor houden. Het is absoluut niet in mijn belang dat er iets met hen gebeurt." Hij voegde eraan toe dat hij ook niet wil dat er iets met ex-vriendin Sandra den Hartog en Peter R. de Vries gebeurt.

Het OM kwam het plan op het spoor door het afluisteren van een telefoongesprek. Een Antilliaanse medegedetineerde die door Holleeder was benaderd, is een aantal malen verhoord.

"Holleeder zocht een huurmoordenaar en ik moest een nummer bellen", zei hij. Ook zei hij dat Holleeder een aanbetaling van 5000 euro had gedaan en meer geld in het vooruitzicht had gesteld als zijn plannen daadwerkelijk waren uitgevoerd. Holleeder zou bereid zijn geweest om 70.000 euro per aanslag te betalen.

Bang

Astrid en Sonja Holleeder en Sandra den Hartog hebben belastende verklaringen tegen hun broer afgelegd in de liquidatiezaak waarvoor hij terechtstaat. Zus Astrid zei eerder al dat zij bang was dat haar broer haar zou vermoorden.

Peter R. de Vries deed in 2013 aangifte tegen Holleeder, nadat die hem bij zijn huis had bedreigd. Holleeder werd daarvoor tot vier maanden cel veroordeeld. Ook moet hij een restant van zijn veroordeling uit 2009 uitzitten.

OM: moordplannen Holleeder

Holleeders advocaat, Stijn Franken, blijft zijn verdediging voeren. Er werd rekening mee gehouden dat hij zich zou terugtrekken, omdat hij door de zussen en de ex-vriendin van belangenverstrengeling wordt beschuldigd.

Franken is al bijna negen jaar de raadsman van Holleeder. "Een nieuwe advocaat staat voor een schier onmogelijke opdracht", zei hij vanmorgen. "Na negen jaar heb ik een enorme dossierkennis opgebouwd. Ik zeg niet dat ik de beste advocaat ben, maar ik weet hoeveel tijd het heeft gekost om die (dossierkennis) te krijgen."

Liquidaties

Holleeder staat terecht voor zijn rol in de liquidaties van Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Daarnaast wordt hij beschuldigd van doodslag op Robert ter Haak (2003), poging tot doodslag op Endstra's zakenrelatie David Denneboom (2004) en deelname aan een criminele organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl