De voorpagina van het AD
NOS NieuwsAangepast

AD komt weer met formatienieuws, nu over Wilhelmus-les

De vier formerende partijen willen dat scholen leerlingen les gaan geven over het Wilhelmus, meldt het AD. De krant citeert voor de tweede dag op rij uit conceptteksten voor een eventueel regeerakkoord tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Leerlingen zouden meer moeten leren over de tekst, de betekenis en de melodie van het volkslied. Zulke lessen zouden er ook moeten komen over de grondwet. Volgens het AD willen de partijen ook dat jongeren op hun achttiende verjaardag een boekje krijgen over de geschiedenis van Nederland. Een D66-plan voor lessen over kolonialisme en slavernij zou het niet hebben gehaald.

Frustratie

Politiek verslaggever Joost Vullings noemt het "heel bijzonder" dat er nu twee keer achter elkaar een stuk uitlekt. Volgens hem gaat het om teksten die van de informateur afkomen en uitgedeeld worden aan de vier onderhandelende partijen. "En dat belandt dan in de krant. Dat zal wederom nerveus stemmen, maar de inhoud van dit document is wel een stukje minder politiek gevoelig dan het document van gisteren."

Tot op heden kwam er vrijwel niets naar buiten over de vorderingen aan de formatietafel. Dat dat gisteren wel gebeurde, met een bericht over een compromis op medisch-ethische onderwerpen, leidde tot frustratie bij de vier partijen. Vooral ChristenUnie-voorman Segers reageerde geërgerd.

Segers: "AD-artikel is schadelijk voor het proces"

Na urenlange onderhandelingen zei VVD-leider Rutte gisteravond dat de onderhandelaars elkaar nog steeds vertrouwen. Segers wilde alleen kwijt dat het lek aan de formatietafel is besproken. "En vervolgens ga je verder."

Campagne

Het Wilhelmus was een thema in de verkiezingscampagne. CDA-leider Buma zei toen dat het normaal zou moeten zijn dat kinderen het Wilhelmus kennen en opperde om op scholen weer staand het volkslied te zingen. Op dat plan werd veelal lacherig gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl