Rutte verzekert dat het vertrouwen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie geen deuk heeft opgelopen
NOS NieuwsAangepast

Onderhandelaars strijken plooien glad: 'Het vertrouwen is goed'

VVD-leider Rutte zegt dat het vertrouwen tussen de vier onderhandelende partijen bij de kabinetsformatie goed is. Ook ChristenUnie-leider Segers, Buma (CDA) en Pechtold (D66) waren na afloop van de gesprekken vanmiddag positief. Segers zei dat iedereen een gedetailleerd bericht vanochtend in het AD over de onderhandelingen vervelend vond, maar dat de partijen elkaar niet de schuld geven van lekken naar de media. "Vervolgens ga je verder", zei de CU-leider in zijn korte verklaring.

Buma herhaalde de woorden van Rutte dat het vertrouwen goed is. "Morgen gaan we met goede moed verder." En D66-leider Pechtold zei dat lekken niet leuk is, "maar we lossen het op een respectvolle manier op".

Segers toonde zich eerder op de dag woedend over het artikel in het AD. Daarin werd bericht over de voortgang van de formatie, met daarin informatie die waarschijnlijk is gelekt. Hij voorspelde een "moeilijke middag".

Geen verwijten

De vier partijen hebben zo'n vier uur samen gezeten en Rutte moest eerder weg voor een andere afspraak. "Het is nooit leuk als zaken uit de onderhandelingen naar buiten komen", zei hij over het krantenstuk. Maar de vier partijen maken elkaar geen verwijten, voegde hij eraan toe.

De vier partijen hebben afgesproken om tijdens de onderhandelingen niets tegen de pers te zeggen, omdat dit de formatie veel moeilijker maakt. "Dit helpt niet bij de gesprekken die we voeren", zei Segers over het bericht in de krant, waarin melding wordt gemaakt van afspraken over medisch-ethische onderwerpen. Segers zei in reactie daarop dat er geen akkoord is.

Woensdag gaat de formatie weer verder. Dan komen sociaal-economische partners, zoals de FNV, VNO-NCW en de Sociaal-Economische Raad praten.

Rutte: 'Onderling vertrouwen is goed, ondanks lek naar media'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl