ChristenUnie-leider Segers (midden) bij aankomst in het Johan de Witthuis
NOS NieuwsAangepast

'Onderlinge vertrouwen in formatie loopt flinke knauw op'

Het vertrouwen tussen de onderhandelaars aan de formatietafel heeft door de publicatie in het AD een flinke knauw gehad. "Het lijkt erop dat er gelekt is aan de pers en dat ChristenUnie-leider Segers daar erg boos over is", zegt NOS-verslaggever Xander van der Wulp.

"Segers is geen man om toneel te spelen. Hij lijkt een duidelijk statement te willen geven; dit pik ik niet", zegt Van der Wulp. "De ChristenUnie-leider wil hiermee zeggen: we moeten ons houden aan die onderlinge vertrouwensbasis waarin we hebben afgesproken de afspraken die we aan de formatietafel hebben gemaakt, niet te lekken."

De krant meldt dat de vier partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet voorlopige afspraken hebben gemaakt over het euthanasiebeleid en andere medisch-ethische kwesties.

Niet lekken

Van der Wulp zegt dat het weliswaar goed nieuws lijkt dat ze ook op moeilijke thema's dicht bij een akkoord zijn. "Maar als het dan in de krant staat, komt een partij er altijd beter vanaf dan de andere. Daarom is er aan de formatietafel afgesproken dat er niet gelekt wordt uit de onderhandelingen. Dat is nu wel gebeurd, daar lijkt het in elk geval op."

Het AD zou inzage hebben gehad in een concepttekst voor het regeerakkoord. ChristenUnie-leider Segers noemt de publicatie daarover "heel schadelijk" voor het formatieproces. "Dit helpt niet voor het gesprek dat we binnen gaan voeren."

Op dit moment praten ChristenUnie-leider Segers, D66-leider Pechtold, CDA-leider Buma en VVD-leider Rutte erover, onder leiding van informateur Zalm in het Johan de Witthuis in Den Haag.

Ze zouden tot ongeveer 21.00 uur bij elkaar zitten, maar er wordt rekening mee gehouden dat de onderhandelaars eerder naar buiten zullen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl