Gert-Jan Segers (ChristenUnie) is niet blij met de publicatie in het AD
NOS NieuwsAangepast

Segers: AD-publicatie over euthanasie-akkoord slecht voor formatie

ChristenUnie-leider Segers noemt de publicatie in het AD van vanochtend heel schadelijk voor het formatieproces. De krant meldt dat de vier partijen die onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet, voorlopige afspraken hebben gemaakt over het euthanasiebeleid en andere medisch-ethische kwesties. Het AD zou inzage hebben gehad in een concepttekst voor het regeerakkoord.

"Het helpt niet bij de gesprekken die we gaan voeren", zei Segers bij binnenkomst in het Johan de Witthuis, waar er onder leiding van informateur Zalm door Segers, Pechtold, Buma en Rutte onderhandeld wordt. "Er is geen compromis en er is geen akkoord."

Het AD schrijft dat er een akkoord in de maak is over stervenshulp en stamcelonderzoek. Het lijkt erop dat de concepttekst naar het AD is gelekt. Dat kan het vertrouwen tussen de hoofdrolspelers ondergraven.

Een moeilijke middag

"Het gaat een moeilijke middag worden", zei Segers. Op de vraag of dit het einde kan betekenen van deze formatiepoging, antwoordde hij: "Dat weet ik niet, dat weet ik niet. Ik ga nu met een bezwaard gemoed naar binnen".

Segers: "AD-artikel is schadelijk voor het proces"

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen sinds eind juni. Over inhoudelijke vorderingen is sindsdien nauwelijks iets naar buiten gekomen.

De afspraken die volgens het AD gemaakt zijn, sluiten aan bij opmerkingen die D66-leider Pechtold vorige week maakte. Hij zinspeelde toen op een uitruil over medisch-ethische opmerkingen.

VVD-leider Rutte zei bij binnenkomst over de publicatie in het AD: "Het is altijd knap werk als je de indruk wekt dat je nieuws hebt. Ik zeg er helemaal niks over, omdat dat niet helpt".

CDA-leider Buma zei: "Ik heb altijd gezegd dat het een lang proces wordt. Wij gaan er nu binnen over spreken."

D66-leider Pechtold ontweek de pers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl