Pechtold bij het Johan de Witthuis in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Pechtold wil moeilijke onderwerpen misschien uitruilen

D66-leider Pechtold denkt dat er een kabinet met D66 en de ChristenUnie kan komen, als er een manier wordt gevonden om met moeilijke onderwerpen om te gaan. Hij denkt bijvoorbeeld aan een vorm van uitruilen.

"Soms is het verstandiger om te kijken: we pakken het ene probleem aan op de manier die jij ideaal vindt en het andere zoals de ander dat zou zien. Dan kun je ook aan Nederland laten zien waarom je voortgang maakt met het één en over het ander afspreekt om dat niet te doen."

Pechtold en Segers (ChristenUnie), die over onderwerpen als voltooid leven en orgaandonatie principieel van mening verschillen, hadden op de eerste dag na de vakantie een onderonsje met informateur Zalm.

Volgens Pechtold zijn er geregeld dit soort duo-gesprekken en was het niet bedoeld om te kijken of de twee partijen na de vakantiepauze nog met elkaar verder willen praten.

'Ongelooflijk moeilijke problemen'

Hij noemt het een "wat versimpeld beeld" om te zeggen dat er alleen tegenstellingen zijn tussen D66 en de ChristenUnie. "Natuurlijk, die tegenstellingen zijn er. Maar als je kijkt naar onderwerpen als het klimaat en asiel, dan zijn we het verrassend vaak eens."

Hij vindt het spannende van de combinatie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nou juist "dat het niet één tegen één is", maar dat de tegenstellingen tussen partijen per onderwerp anders kunnen liggen. "Het wisselt tussen de vier en dat is goed voor de verhoudingen."

Pechtold zegt dat "het kan gaan lukken", een kabinet met D66 en de ChristenUnie. Maar hij wijst er wel op dat er nog steeds een aantal "ongelooflijk moeilijke problemen" zijn tussen de twee partijen.

Hij vindt dat er de komende tijd moet worden gekeken of daar met respect voor elkaars standpunten kan worden uitgekomen. Hij zegt dat dit misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie is, maar dat die mogelijk is als je "echt investeert en bereid bent om je te verdiepen in elkaars posities."

Formatie is weer hervat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl