Buma zingt staand het Wilhelmus op een CDA-congres
NOS NieuwsAangepast

Buma: kinderen moeten weer staand Wilhelmus zingen

CDA-leider Buma gaat voor het torentje, zegt hij in De Telegraaf. En als hij daar zit, wil hij inzetten op een herstel van normen en waarden in Nederland.

Hij zou het bijvoorbeeld heel goed vinden als kinderen weer het volkslied leren op school, en dat ze dat staand zingen. "Tuurlijk! Je leert een kind toch niet zittend het Wilhelmus zingen?" Volgens hem is "het hoogste wat wij in Nederland hebben, de waarde van ons koningshuis. Dat beledig je niet, want dan beledig je ons allemaal." Majesteitsschennis moet daarom strafbaar blijven.

Buma vindt dat de tradities die Nederland heeft, meer expliciet gemaakt moeten worden. Hij zegt in de krant dat we een samenleving hebben "die heel erg multicultureel is geworden" en waarin een aantal dingen niet meer vanzelfsprekend is. "Dus moeten we ze blijkbaar expliciteren."

Ouderwets

Hij vindt het prima als mensen vinden dat het CDA onder hem weer heel ouderwets wordt. "Goed zo. Dat etiket maakt me niks uit. Ik denk dat er heel veel van wat verloren is gegaan, helemaal niet zo fout was."

Buma staat ook met een interview in het AD. Daarin herhaalt hij dat hij geen progressief kabinet wil vormen. "Het CDA gaat geen progressief kabinet mogelijk maken. No way, dan kennen ze mij nog niet."

Hij wil "een middencoalitie" en acht de kans zeer aanwezig dat de VVD daar ook aan meedoet.

Dat Buma vandaag uitgebreid aan het woord komt in twee landelijke kranten geeft duidelijk aan welke positie het CDA in de campagne inneemt, zegt politiek verslaggever Lars Geerts in het NOS Radio 1 Journaal. De partij stijgt sinds december gestaag in de peilingen en komt steeds meer in de positie van 'onvermijdelijke' coalitiepartner.

De lijsttrekker wordt tegelijkertijd omarmd en aangevallen door partijen als de VVD en de PvdA. "Blijkbaar loopt hun campagne anders dan ze hadden verwacht", zegt Buma in het AD. "Mijn kritiek is steeds dezelfde, terwijl ik hen in de laatste weken zie zigzaggen. Kennelijk zijn Rutte en Asscher in paniek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl