President Trump
NOS NieuwsAangepast

Trump herhaalt: beide partijen verantwoordelijk voor 'Charlottesville'

President Trump heeft opnieuw zowel extreem-rechtse betogers als hun tegenstanders de schuld gegeven van de gewelddadigheden in Charlottesville waarbij zaterdag een dode en vele gewonden vielen. Trump noemde de gebeurtenissen in de zuidelijke stad "verschrikkelijk" maar benadrukte dat beide partijen hiervoor verantwoordelijkheid droegen.

Hiermee herhaalde Trump zijn verklaring van zaterdagavond die hem toen op zware kritiek kwam te staan. Twee dagen later kwam hij met een expliciete veroordeling van witte racisten en neonazi's.

Losse pols

Gisteren reageerde Trump tijdens een ontmoeting met de pers in de Trump Tower in New York geprikkeld op de kritiek dat hij pas na een paar dagen met een scherpe veroordeling van het geweld uit extreem-rechtse hoek kwam. "Ik heb met opzet een paar dagen gewacht, omdat ik eerst alle feiten wilde weten. Ik ben er niet voor om uit de losse pols dingen te roepen."

De president verdedigde zijn reactie van kort na de gebeurtenissen, toen hij het had over geweld "van beide kanten". Hij wees er opnieuw op dat veel tegendemonstranten in het zwart gekleed waren, en gewapend waren met stokken. "Erg gewelddadig."

Trump is nog steeds tevreden over zijn eerste reactie van zaterdag en haalde een printje uit zijn binnenzak om delen van die verklaring opnieuw voor te lezen.

Trump: 'Zowel rechts als links is schuldig aan rellen Charlottesville'

Tijdens zijn persverklaring toonde Trump begrip voor extreem-rechtse betogers die in Charlottesville protesteerden tegen het weghalen van een standbeeld van generaal Robert E. Lee. Die was opperbevelhebber van de Zuidelijke troepen in de Amerikaanse Burgeroorlog, toen het zuiden zich wilde afscheiden van de noordelijke staten en de slavernij wilde handhaven. Lee was zelf een fervent voorstander van slavernij.

"Washington en Jefferson hadden ook slaven. Moeten hun standbeelden dan ook overal weg? Is George Washington volgende week aan de beurt en de week daarna Thomas Jefferson? Waar houdt dit op?", vroeg hij. In de VS staan talloze standbeelden van de eerste en derde president van de Verenigde Staten. Zij genieten veel respect, omdat ze horen bij de Founding Fathers, de 18e-eeuwse grondleggers van de VS.

'Moordenaar'

Dat een rechtse betoger met zijn auto inreed op tegendemonstranten, wilde Trump op geen enkele manier goedpraten of verdoezelen. "Die chauffeur was een moordenaar, die iets gruwelijks op zijn geweten heeft en die een schande is voor zichzelf, zijn familie en het land. Je kunt het terrorisme noemen", zei Trump.

Bij het weggaan riep hij nog tegen verslaggevers dat meer werkgelegenheid dé oplossing is voor veel rassenproblemen in het land.

Kritiek en bijval

De persconferentie leidt opnieuw tot een storm van kritiek op Trump, niet alleen van Democraten. Zo zei basketballer LeBron James op Twitter dat haat door het optreden van Trump weer in zwang raakt. Trump krijgt ook bijval: voormalig Ku Klux Klan-voorman David Duke bedankte de president "voor het veroordelen van linkse terroristen in Amerika".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl