NOS NieuwsAangepast

Dode bij aanslag met auto op demonstranten Virginia

In de Amerikaanse stad Charlottesville is een auto ingereden op een groep demonstranten. Bij de aanslag zijn een dode en zeker negentien gewonden gevallen. De bestuurder is gearresteerd.

De wagen reed in op een groep van enkele tientallen mensen. De bestuurder had het gemunt op betogers die in het geweer kwamen tegen extreem-rechtse demonstranten. Het slachtoffer is een 32-jarige vrouw. Meerdere gewonden zijn in levensgevaar.

Een man van 20 uit de staat Ohio is aangehouden. Hij bestuurde de auto en wordt verdacht van moord en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel.

Auto rijdt in op demonstranten Charlottesville

Over de achtergrond of het motief van de bestuurder heeft de politie niets gezegd. De moeder van de man zegt tegen Amerikaanse media dat haar zoon naar Charlottesville was gereisd voor een betoging van de alt-right-beweging.

Noodtoestand

De aanslag kwam na een dag waarop de noodtoestand al was uitgeroepen in Charlottesville. Vrijdagavond liep een demonstratie van rechts-extremisten daar uit de hand. Dertien mensen raakten daarbij gewond, meerdere betogers werden opgepakt.

Aanleiding voor de demonstratie was het plan om een standbeeld van Robert E. Lee weg te halen. Hij voerde in de Amerikaanse burgeroorlog de Zuidelijke troepen aan. De zuidelijke staten streden voor meer autonomie en handhaving van de slavernij.

Gevechten in Charlottesville bij protest extreem-rechts

In de menigte zijn mensen gezien met pistolen, geweren en knuppels. Onder de demonstranten waren gewapende mannen die camouflagekleding droegen. Op de kleding en vlaggen van demonstranten waren swastika's en Confederatievlaggen te zien. Dat is de vlag die de Zuidelijke Staten tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hadden, en die daarom omstreden is.

Een van de demonstranten met de omstreden Confederatievlag

Gisteren hielden honderden extreem-rechtse demonstranten al een fakkelmars op het terrein van de University of Virginia. Bij die demonstratie werden leuzen als "witte levens doen ertoe"(white lives matter) en "Joden zullen ons niet vervangen" geroepen. Ook werd de nazigroet gebracht.

'Vertoning van haat'

De burgemeester van Charlottesville heeft de politie naar aanleiding van de onrust toestemming gegeven een avondklok in te stellen, maar tot dusver is daar geen gebruik van gemaakt.

Trump veroordeelt "deze flagrante vertoning van haat, onverdraagzaamheid en geweld van veel kanten". Hij riep Amerikanen op zich te verenigen en afstand te nemen "van alles waar de haat voor staat".

"Er gebeuren zoveel mooie dingen in ons land, dus als ik zie wat er in Charlottesville aan de hand is, vind ik dat erg treurig", zei Trump. Hij sprak ook over wat wel goed gaat volgens hem, zoals de dalende werkloosheid en de aantrekkende economie in de VS. Er is veel kritiek op de reactie van Trump, omdat hij naliet extreem-rechts verantwoordelijk te houden voor het geweld.

Politiehelikopter

Net buiten Charlottesville is ook een politiehelikopter neergestort. Beide inzittenden kwamen om het leven.

De helikopter was ingezet om assistentie te verlenen bij de rellen. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de crash, maar het lijkt te gaan om een ongeval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl