NOS NieuwsAangepast

Reactie Trump leidt tot veel commentaar: 'noem het kwaad bij de naam'

"In de zwaarst mogelijk bewoordingen veroordeel ik de haat en het geweld, dat van veel kanten komt, van veel kanten." Dat was de reactie van Trump op de aanslag met een auto in Charlottesville, waarbij gisteravond een dode en negentien gewonden vielen.

'Ik veroordeel dit schandelijke vertoon van haat'

Met die reactie liet Trump het na een schuldige partij aan te wijzen. Veel Amerikanen is dat in het verkeerde keelgat geschoten. Politici van zowel de Republikeinen als de Democraten roepen de president op duidelijk te zijn: de aanslag werd gepleegd door een white supremacist, zoals rechts-extremisten in de Verenigde Staten meestal worden genoemd. Er was een demonstratie van extreem-rechts gaande, die al voor de aanslag uit de hand liep.

"We moeten het kwaad bij de naam noemen. Dit waren white supremacists en het was binnenlands terrorisme", reageerde de Republikeinse senator Cory Gardner op Twitter. Ook oud-president Bill Clinton gebruikte woorden van die strekking.

De identiteit van de bestuurder van de auto is inmiddels bekend. Op beelden is te zien hoe hij ogenschijnlijk opzettelijk inrijdt op een tegendemonstratie. Hij wordt vastgehouden op verdenking van moord.

Auto rijdt in op demonstranten Charlottesville

Op een website van rechts-extremisten wordt de reactie van Trump juist toegejuicht. "Hij viel ons niet aan, hij zei alleen dat de natie samen moet komen. (...) Heel, heel goed. God bless him."

Hitlergroet

Onder rechts-extremisten in de Verenigde Staten zijn veel aanhangers van Trump. De alt-rightbeweging, die blanken superieur vindt, steunt Trump. Zo doken er kort na zijn verkiezing in november vorig jaar beelden op van rechts-extremisten die de Hitlergroet brachten en "Heil Trump" scandeerden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl