NOS NieuwsAangepast

Extreem-rechts protest in VS tegen weghalen beeld verdediger slavernij

In de stad Charlottesville in Virginia is gisteravond geprotesteerd tegen het plan om een standbeeld van een generaal uit de Amerikaanse burgeroorlog weg te halen.

Honderden extreem-rechtse demonstranten liepen met fakkels over het universiteitsterrein in Charlottesville en riepen leuzen als "witte levens doen ertoe" (white lives matter), "één volk, één natie", "maak een eind aan immigratie", "jullie zullen ons niet vervangen" en "Joden zullen ons niet vervangen". Ook werd de nazigroet gebracht.

Extreem-rechts protest tegen weghalen 'Robert E. Lee'

Er waren ook confrontaties met tegendemonstranten. De politie was op de campus aanwezig maar het lukte niet om de groepen gescheiden te houden.

Burgemeester Signer van Charlottesville noemde de protesten vooraf al racistisch.

Het beeld is van generaal Robert E. Lee. In de burgeroorlog, ruim 150 jaar geleden, was hij opperbevelhebber van het leger van de zuidelijke staten, die meer zelfbestuur wilden en de slavernij wilden handhaven.

Het beeld staat niet op het universiteitsterrein, maar in een park elders in de stad.

Vorige maand waren er ook al protesten tegen de verwijdering van het beeld van Lee. Toen was een deel van de demonstranten gekleed in Ku Klux Klan-kleding. Sommige KKK-betogers droegen toen ook de Confederatievlag.

Vandaag zijn er opnieuw (tegen-)demonstranten op de been. De betogers hebben zich nu verzameld in het park waar Lee's standbeeld staat.

Op heel veel plekken in het zuiden van Amerika zijn er nog symbolen van de burgeroorlog aanwezig, zoals vlaggen en standbeelden. Die worden door veel mensen beschouwd als aanstootgevend. Sinds een aanslag op een zwarte kerk in South Carolina worden deze symbolen steeds vaker weggehaald door de autoriteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl