NOS NieuwsAangepast

Trump noemt nu wel man en paard: KKK, neo-nazi's, witte racisten zijn criminelen

Twee dagen na de gewelddadigheden in Charlottesville heeft president Trump de Ku Klux Klan, neo-nazi's en witte racisten "criminelen en schurken" genoemd. Direct na de geweldsexplosie, inclusief de aanslag door een man met nazi-sympathieën, noemde Trump geen specifieke schuldigen, wat hem op veel kritiek kwam te staan.

Bij een demonstratie van extreem-rechts, white supremacy zoals dat in de Verenigde Staten meestal wordt genoemd, reed de 20-jarige James Fields met een auto in op een tegendemonstratie. Daarbij viel een dode.

Vele kanten

Enkele uren na de aanslag veroordeelde Trump het geweld in algemene zin. Het kwam volgens hem van "vele kanten". Dat schoot veel Amerikanen, onder wie partijgenoten van Trump, in het verkeerde keelgat.

In een nieuwe verklaring noemt Trump nu wel man en paard: de Ku Klux Klan, neo-nazi's en witte racisten zijn in strijd met alles wat ons lief is en racisme is "kwaadaardig". Van een terroristische aanslag, zoals Justitieminister Sessions dat deed, sprak Trump niet.

De extremistische groeperingen demonstreerden in Charlottesville tegen de geplande verwijdering van een standbeeld van generaal Robert E. Lee, die in de Amerikaanse burgeroorlog de zuidelijke staten aanvoerde als opperbevelhebber.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl