President Donald Trump heeft de racistische gewelddadigheden in Charlottesville, waarbij een neo-nazi een tegendemonstrant om het leven bracht, alsnog veroordeeld. Direct na het geweld en de aanslag noemde Trump geen specifieke schuldigen. Nu noemde hij de Ku Klux Klan, neo-nazi's en witte racisten "weerzinwekkend".
Twee dagen te laat, vindt Sarah Posner, onderzoeksjournalist bij het Nation Institute. "De veroordeling van Trump is veel te licht en komt veel te laat. Geweld of een aanslag waarbij de dader een moslim is, worden altijd meteen veroordeeld. Zelfs als hij al denkt dat de dader een moslim is, wordt dat vaak gelijk benoemd."
Ook haalt Trump volgens Posner regelmatig vermeende hogere criminaliteitscijfers van illegale immigranten aan. "Daar praat hij allemaal graag over, terwijl het nu bij Charlottesville extreem lang duurde voordat hij wat zei."
Bij een demonstratie in de stad van extreem-rechts, white supremacy zoals dat in de Verenigde Staten meestal wordt genoemd, reed de 20-jarige James Fields met een auto in op een tegendemonstratie. Daarbij viel een dode.
Enkele uren na de aanslag veroordeelde Trump het geweld in algemene zin. Het kwam volgens hem van "vele kanten". Dat schoot veel Amerikanen, onder wie partijgenoten van Trump, in het verkeerde keelgat.
Volgens Posner is Trump zo voorzichtig omdat extreem-rechts tot zijn achterban behoort. "Hij heeft die groepen sinds het begin van zijn campagne ondersteund. Door Mexicanen criminelen en verkrachters te noemen rechtvaardigde hij hen."
Medeschuldig
Onder zware politieke druk kwam de president vanavond alsnog met een verklaring. De burgemeester van Charlottesville noemde Trump medeschuldig aan de escalatie. Tegen de nieuwszender CNN zei de Democraat Michael Signer dat Trump extreem-rechts nadrukkelijk "het hof heeft gemaakt" tijdens zijn verkiezingscampagne.
Net als Posner vindt Signer dat Trump steeds heeft nagelaten om ultra-nationalisten en racisten af te vallen, te veroordelen of het zwijgen op te leggen. Bij NBC zei hij nog dat dat de president daarmee een klimaat heeft geschapen waarin groepen die tot dusver in de schaduw moesten blijven, "een reden kregen om in het daglicht te treden".