James Fields Jr. Albemarle County Jail

De dader van de aanslag in Charlottesville, James Fields (20), had duidelijke nazi-sympathieën. Dat zegt zijn voormalig geschiedenisleraar in diverse Amerikaanse media. Fields was volgens Derek Weimer een "nogal stille" leerling op de middelbare school.

Fields reed zaterdag met zijn auto in op een groep mensen in een straat in Charlottesville. De betogers hadden zich daar verzameld om te demonstreren tegen de rechtse, racistische protesten in het universiteitsstadje. Bij de aanslag kwam een vrouw van 32 om het leven en raakten 19 mensen gewond.

Dachau

Op school was Fields een uitgesproken bewonderaar van Adolf Hitler. Volgens Weimer heeft hij veel discussies gehad met Fields over het nazisme, zowel privé als klassikaal. Fields zou tegen Weimer gezegd hebben dat hij Mein Kampf had gelezen en daarvan had genoten.

Klasgenoten, die niet met naam genoemd worden, zeggen dat Fields zijn nazi-sympathieën openlijk liet blijken tijdens een bezoek aan het concentratiekamp Dachau. "Hier is waar de magie plaatsvond", zou Fields hebben gezegd.

James Fields Jr. groeide op in Union in Kentucky. Hij werd opgevoed door een alleenstaande moeder. Zijn vader werd een paar maanden voor zijn geboorte doodgereden door een dronken automobilist, vertelt een oom, die zijn neef verder beschrijft als "niet bijzonder vriendelijk".

Herdenking

Zijn moeder zei gisteren verbaasd te zijn over het gebeuren. Een paar maanden geleden verhuisde haar zoon van Kentucky naar Ohio op zoek naar werk. Ze sprak weinig met hem over zijn politieke ideeën. Ze dacht dat hij naar een bijeenkomst was van president Trump.

Gisteravond was er een herdenking voor het slachtoffer, Heather Heyer (32), in de straat waarin zij werd doodgereden. Heyer werkte op een advocatenkantoor. Fields is aangeklaagd voor doodslag.

STER reclame