ANP
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Nieuw onderzoek moet duidelijkheid geven over gif in tuintjes rond Chemours

Er komt nieuw onderzoek naar de hoeveelheid giftige stoffen in de omgeving van Chemours in Dordrecht. Dat moet duidelijk maken of mensen die in de buurt van het chemiebedrijf wonen, groente en fruit uit eigen tuin kunnen eten, meldt RTV Rijnmond.

Na een eerder verkennend onderzoek riepen onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdams omwonenden op om de kweek uit eigen tuin niet meer te eten. Volgens hen zit er te veel van de giftige stof GenX op bladeren van planten in de omgeving van de fabriek.

Het RIVM stelt echter dat niet duidelijk is of de stoffen die gevonden zijn op het gras en op bladeren van struiken, ook in de groenten en het fruit van lokale tuintjes zitten. Het nieuwe onderzoek moet duidelijk maken hoe groot het gevaar voor de omgeving precies is.

De gemeente Dordrecht drong eerder al aan op extra onderzoek. "Want mensen die rondom de fabriek wonen, weten nu echt niet meer wie en wat ze nog moeten geloven", zei burgemeester Peter van der Velden.

Voor het nieuwe onderzoek moet het RIVM binnen enkele weken een opzet maken. Met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Zuid-Holland wordt dan bekeken wie het onderzoek betaalt en wie het uit gaat voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl