ANP
NOS NieuwsAangepast

Drinkwater Zuid-Holland veilig ondanks GenX-lozing

Het drinkwater in Zuid-Holland is veilig. Een mogelijk kankerverwekkende stof die in de GenX-technologie zit, is op meerdere plaatsen in de provincie in het drinkwater gemeten. Maar dat gaat om zulke kleine hoeveelheden dat mensen geen gevaar lopen, blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Als het chemiebedrijf Chemours niet meer afvalwater met GenX loost dan het nu al doet, blijft de hoeveelheid van de stof FRD-903 ook op lange termijn binnen de norm van het RIVM.

Vergunning

Chemours heeft een vergunning om afvalwater te lozen op de rioolwaterzuivering. Dat water komt ook terecht in het drinkwater. In de vergunning staat dat de fabriek een bepaalde hoeveelheid FRD-903 per jaar mag lozen. Pas als Chemours meer zou lozen, zou de concentratie van de stof in het water de norm van de RIVM overschrijden.

Het bedrijf kwam twee maanden geleden in het nieuws omdat het illegaal afvalwater met de stof GenX in de rivier de Merwede loosde. Minister Schultz meldde daarna dat Rijkswaterstaat stappen tegen het bedrijf heeft gezet.

Eerder onderzoek

Vorige maand werd al bekend dat er GenX in het drinkwater in verschillende plekken in de provincie zit. De gemeten waarden zaten ook toen onder de richtwaarden van het RIVM. Toxicologen en de drinkwaterbedrijven zeiden toen ook dat de gemeten hoeveelheden niet gevaarlijk zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl