Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht
NOS NieuwsAangepast

'Meer plaatsen in Zuid-Holland met chemische stof GenX in drinkwater'

In Zuid-Holland zit op meer plaatsen dan gedacht de chemische stof GenX in het kraanwater. Dat schrijft het AD. De krant heeft drinkwater op verschillende plekken in Zuid-Holland laten onderzoeken op de stof die chemiebedrijf Chemours uitstoot en loost.

Volgens de krant zitten er bij huishoudens in Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree, Spijkenisse en Alblasserdam kleine concentraties GenX in het water. In totaal gaat het om meer dan 3 miljoen huizen en bedrijven.

Drinkwaterbedrijf Evides zegt tegen het NOS Radio 1 Journaal dat er inderdaad sporen van het stof in het drinkwater zijn gevonden. "We meten ongeveer dezelfde waarden als de krant."

Maatregelen

Gevaarlijk is het niet volgens toxicologen en drinkwaterbedrijven. "Het gaat hier om nanogrammen die ver onder de richtwaarden van het RIVM zitten", zegt Evides.

Wel moeten er snel maatregelen genomen moeten worden. "Of de lozing van de stof gaat aan banden, of er zijn gigantische investeringen nodig om het drinkwater met nieuwe filters veilig te houden", zegt een woordvoerder van het waterbedrijf Oasen in het AD.

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft het RIVM gevraagd om extra onderzoek te doen. Op basis daarvan wordt bekeken of maatregelen nodig zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl