Chemours in Dordrecht
NOS NieuwsAangepast

Zuid-Holland scherpt vergunning Chemours aan

De provincie Zuid-Holland heeft de vergunningsvoorwaarden van Chemours in Dordrecht aangescherpt. Het bedrijf mag per jaar nog maar 2035 kilo van de GenX-stof FRD-903 op de Merwede lozen. Dat was 6400 kilo. De toegestane uitstoot in de lucht is verlaagd van 640 naar 450 kilo.

De reden voor de aanscherping zijn zorgen over de kwaliteit van het drinkwater en de lucht. FRD-903 is mogelijk kankerverwekkend. "Wij willen het zekere voor het onzekere nemen", zei gedeputeerde Floor Vermeulen van Zuid-Holland in het NOS Radio 1 Journaal.

Het bedrijf moet van de provincie ook onderzoeken hoe de vervuiling van lucht en water verder kan worden teruggebracht. Meer kunnen wij op dit moment niet doen, zegt de provincie.

Teflon

Bij Chemours wordt teflon gemaakt. De Volkskrant schreef vorig jaar dat uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het daarbij benodigde GenX kankerverwekkend is. Nederlandse toxicologen riepen het bedrijf op onmiddellijk te stoppen met het gebruik van het middel.

Chemours-woordvoerder Jeroen Bruning zei op NPO Radio 1 dat GenX niet kankerverwekkend is. Het bedrijf gaat het besluit van de provincie bestuderen en wil verder nog niets zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl