De Merwede bij Dordrecht
NOS NieuwsAangepast

Drinkwaterbedrijf naar rechter om lozen gevaarlijke stof in Merwede

Drinkwaterbedrijf Oasen sleept de provincie Zuid-Holland voor de rechter om bezwaar te maken tegen een besluit over chemiebedrijf Chemours. Oasen maakt zich zorgen over het afvalwater in de rivier de Merwede en wil dat Chemours minder van de stof GenX gaat lozen.

GenX is omstreden. Volgens toxicologen kan de stof gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Vanwege dat risico heeft de provincie de vergunning voor het lozen van GenX in april teruggebracht van 6400 kilo naar 2035 kilo per jaar.

Bij het aanpassen van de vergunning vroeg Zuid-Holland advies bij verschillende partijen. Oasen gaf zijn visie op de kwestie, maar vindt dat Chemours nog steeds te veel afvalwater mag lozen. Daarom gaat het bedrijf in beroep.

Riskant

"Daarmee hopen we te bereiken dat de provincie de lozing verder verlaagt", zegt een woordvoerder. "De hoeveelheid afvalwater zit nu te dicht tegen de veilige norm aan. Dat vinden wij riskant. Als er bijvoorbeeld een fabriek in Duitsland opent, kan de norm worden overschreden."

Als de norm niet verder omlaag gaat, ziet Oasen zich genoodzaakt een zuiveringsinstallatie te bouwen die de stof uit het water filtert. Dat zou tientallen miljoenen euro's kosten. "Het gaat er dus ook om welke partij opdraait voor de kosten", zegt een woordvoerder.

De stof GenX is op diverse plekken in Zuid-Holland in het drinkwater aangetroffen. Volgens Chemours, dat zich heeft afgesplitst van chemiebedrijf Dupont, is de stof niet gevaarlijk en worden mensen in de omgeving ten onrechte ongerust gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl