Een medewerker van de GGD neemt bloed af
NOS Nieuws

RIVM start met bloedproef omwonenden Dupont

In Sliedrecht kunnen de eerste omwonenden van de fabriek Chemours (het voormalige DuPont) bloed laten prikken voor onderzoek van het RIVM. Vorige maand hebben 600 mensen een brief gekregen waarin ze uitgenodigd werden voor het onderzoek.

Met de steekproef wil het RIVM samen met de GGD Zuid-Holland Zuid kijken hoe hoog de PFOA-waarden (ook wel C8 genoemd) zijn in het bloed van omwonenden. Tot 2012 werd die giftige stof gebruikt door chemiebedrijf Dupont.

Het voormalige chemieconcern DuPont in Dordrecht

In zorginstelling ASVZ De Merwebolder kunnen mensen twee buisjes bloed laten afnemen. Het bloed wordt onderzocht in een laboratorium van het RIVM. Ook moeten de deelnemers een vragenlijst invullen. Over acht maanden krijgen ze de uitslag van de bloedtest te horen.

Het RIVM wil weten of de PFOA-waarden in het bloed van de omwonenden overeenkomen met de verwachting op basis van de uitstoot die het eerder dit jaar publiceerde.

De DuPont-fabriek is inmiddels overgenomen door het bedrijf Chemours. Daar wordt geen PFOA meer gebruikt, maar GenX. Ook die stof is niet onomstreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl