RTV Rijnmond
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Dordtenaren demonstreren tegen chemisch bedrijf DuPont

Ongeveer honderdvijftig inwoners van Sliedrecht en Dordrecht hebben vanochtend gedemonstreerd tegen de chemische bedrijven DuPont en Chemours. De actievoerders eisten dat de Dordtse bedrijven stoppen met het vergiftigen van de omgeving. "De gezondheid van onze burgers staat op nummer één", aldus organisator Bram de Winter.

Er is de laatste maanden veel te doen rond de chemische bedrijven, waar onder meer teflon wordt gemaakt. Teflon wordt gebruikt als anti-aanbaklaag in pannen. Tot 2012 gebruikten de bedrijven daarvoor C8 (PFOA). C8 wordt door het RIVM gezien als 'zeer zorgwekkende stof' en werd afgelopen voorjaar in een veel te hoge concentratie aangetroffen in het bloed van een aantal omwonenden.

  • NOS | Peter Donk
  • NOS | Peter Donk
  • NOS | Peter Donk

Naar aanleiding van alle ophef laat staatssecretaris Dijksma het RIVM nu een groot bloedonderzoek onder omwonenden en (ex-) werknemers doen. De omwonenden vinden dat dat te lang duurt. Daarbij speelt ook een rol dat voor de productie van teflon nu een alternatieve stof wordt gebruikt. Ook die stof zou gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid, vrezen de actievoerders.

Volgens De Winter is het weghalen van de bedrijven geen optie: "Dat zal nooit lukken. Maar we eisen wel: minder uitstoot en geen gevaarlijke stoffen meer die gevolgen hebben voor onze burgers."

Lage opkomst

De organisator ging er begin deze week nog van uit dat ten minste 10.000 bewoners zouden komen demonstreren, meldt RTV Rijnmond. Gisteren was van die verwachting nog de helft over. "Met 5000 ben ik heel blij en daar heb ik goede hoop op", zei organisator Bram de Winter toen. Hij is dan ook teleurgesteld: ''De opkomst valt tegen en dat is erg jammer'', aldus de organisator. De demonstratie verliep verder zonder problemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl