Het beste uit het Oog: Kohl, Raqqa en betoog voor minderheidskabinet

Helmut Kohl en Wim Kok tijdens een ontmoeting op het Catshuis in 1997 ANP / NOS

Het beste uit het Oog #42

Met deze week: Wim Kok en Jaap de Hoop Scheffer herdenken Helmut Kohl, Ernst Hirsch Ballin over zijn bijzondere band met de familie Frank en Jacques Wallage pleit voor een minderheidskabinet.

Bill Clinton noemde hem de grootste Europese leider na de Tweede Wereldoorlog: Helmut Kohl. Gisterochtend overleed de oud-bondskanselier van Duitsland op 87-jarige leeftijd. Coen Verbraak spreekt in de wekelijkse podcastmet Wim Kok, die als premier met hem samenwerkte, en Jaap de Hoop Scheffer. Als CDA-Kamerlid ontmoette hij meermaals de 'pater familias van de Duitse eenwording'.

Het is deze week 75 jaar geleden dat Anne Frank haar eerste dagboek cadeau kreeg, voor haar dertiende verjaardag. Wat ze daarin schreef, is nu een van de meest gelezen boeken ter wereld. Oud-politicus Ernst Hirsch Ballin is voorzitter van de raad van toezicht van de Anne Frank Stichting en had tot zijn dood nauw contact met Anne's vader Otto.

Als zoon van een gevluchte Duitse Jood heeft de oorlog een grote rol op het leven van Hirsch Ballin gespeeld. "Voor mij had het altijd de boodschap: dit had jou ook kunnen overkomen als je eerder was geboren."

De formatie duurt sinds woensdag langer dan het gemiddelde. Vanwege het klappen van de tweede reeks onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zal het zeker nog gaan oplopen. Het is een lastige klus, maar alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat het in ieder geval een meerderheidskabinet moet worden. De Raad voor het Openbaar Bestuur, het politieke adviesorgaan van de overheid, vindt van niet. Voorzitter Jacques Wallage pleit voor een minderheidsregering. "Dat is democratischer", aldus Wallage.

Het aantal burgerdoden door de geallieerde bombardementen rond de Syrische stad Raqqa loopt snel op. De Verenigde Naties maken zich zorgen over de enorme stijging. Dat heeft alles te maken met het beleid van president Trump, vertelt defensiespecialist Ko Colijn van het Instituut Clingendael aan Herman van der Zandt.

Schema

1:57 - 75 jaar dagboek van Anne Frank

9:50 - Overlijden Helmut Kohl

17:37 - Pleidooi voor minderheidskabinet

23:56 - Burgerdoden Raqqa

28:49 - Uitreiking Brusseprijs

Hoe vind je de podcast Het Beste uit het Oog?

Elke week zijn de beste gesprekken uit de uitzendingen van de afgelopen week terug te luisteren in de podcast.

iPad of iPhone

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast-app op je apparaat. Zoek in deze app naar Het Beste uit Het Oog. Abonneer je op de podcast en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.

Of ga naar je iTunes, zoek bij podcast naar Het Beste uit Het Oog. Als je je abonneert, krijg je automatisch elke week een melding bij een nieuwe aflevering.

Android

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast-app. Via Google Play kun je veel van dit soort apps vinden. Zoek op 'podcast' in het zoekscherm in Google Play. Zoek in de podcast-app op naam op Het Beste uit Het Oog voor de hoogtepunten van de week.

Als dit niet lukt, is de podcast te bereiken via de RSS-feed.

Soundcloud

De nieuwste aflevering van Het Beste uit Het Oog is ook elke zaterdag te vinden op Soundcloud.

Meer luisteren?

Luister ook naar De Stemming van Vullings en Van Weezel, de politiek podcast van het Oog waarin de twee politieke dieren de formatieperikelen bespreken.