Een SDF-strijder loopt over het puin in een buitenwijk van Raqqa

'Meer burgerdoden in Raqqa vanwege Trumps 'bomb the shit out of ISIS''

Het aantal burgerdoden in de Syrische stad Raqqa loopt snel op. Het offensief tegen het bolwerk van Islamitische Staat kost aan onthutsend veel inwoners het leven, melden de Verenigde Naties. Dat heeft alles te maken met het beleid van president Trump, zegt defensiespecialist Ko Colijn van Instituut Clingendael.

Onder de mensen die vandaag omkwamen bij de bombardementen zijn een vader, zijn zoon en een vrouw. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een waarnemer die opereert vanuit Groot-Brittannië, meldt verder dat opnieuw veel stedelingen gewond zijn geraakt.

Raqqa wordt vrijwel voortdurend bestookt door gevechtsvliegtuigen van de internationale coalitie onder leiding van de VS. Sinds president Trump aan de macht is, vallen er veel meer burgerslachtoffers, vertelt Colijn. "Hij zei het in zijn campagne al: I'll bomb the shit out of ISIS."

Buitensporig

Een van de eerste dingen die Trump deed toen hij het Witte Huis betrad, was het aanpassen van the rules of engagement. Dat betekent dat er meer bommen worden ingezet en die zijn vaak zwaarder en maken meer schade. Daarnaast mogen militairen in lagere rangen nu ook opdracht geven tot bombardementen.

Mede daardoor schiet de teller met burgerslachtoffers omhoog. Colijn: "Onder Obama zagen we al een lichte stijging van het aantal burgerdoden, maar sinds eind januari gaat het echt hard." De VN zegt dat zeker 300 burgers zijn gedood door bommen van de internationale coalitie. De organisatie noemt de strijdwijze buitensporig.

Maar de stijging in het dodental is niet alleen de schuld van de coalitie. De manier waarop IS de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat verdedigt, is ook een belangrijke factor. Er zijn berichten dat de terreurgroep burgers gebruikt als menselijk schild.

De coalitie is daarvan op de hoogte, zegt Colijn. "Het is een risico dat de legerleiding neemt." Hij zegt dat dit hoort bij de fase van de strijd tegen IS. "De hoofdprijzen worden nu verdeeld. Niet alleen in Raqqa, maar ook in Mosul in Irak."

In de val

De internationale coalitie en de grondtroepen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) lijken aan de winnende hand. De Koerdische milities zijn doorgedrongen tot de buitenwijken van Raqqa. Geschat wordt dat nog zo'n 3000 IS-strijders zich verschansen in het stadscentrum.

Zij kleden zich als burgers en schieten inwoners neer die proberen te vluchten, schrijft persbureau Reuters. De stedelingen zitten in de val. Het regent bommen, de stad is omsingeld door troepen en de overgebleven extremisten zijn aan het moorden geslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl