Yemane Gebreab, rechterhand van de president van Eritrea
NOS NieuwsAangepast

Oproep tot protest bij Eritrese bijeenkomst Veldhoven

Tegenstanders van het regime in Eritrea hebben zich verzameld voor een manifestatie bij een conferentiecentrum in Veldhoven, waar de jongerenafdeling van de enig toegestane partij in Eritrea een conferentie houdt. 

De oproep tot demonstratie op Facebook kwam van de voormalige Eritrese vice-minister van Financiën, die jaren geleden naar Nederland vluchtte. Hij nodigt zijn landgenoten ook uit aangifte te doen van bedreiging op de conferentie van dit weekeinde. 

Het centrum in Veldhoven is voor een paar dagen gehuurd. De belangrijkste spreker op de conferentie is Yemane Gebreab, de voornaamste adviseur van president Afewerki van Eritrea.

'Ongemakkelijk gevoel'

Het kabinet heeft net als burgemeester Mikkers van Veldhoven "een ongemakkelijk gevoel" bij de bijeenkomst. Mikkers ziet echter geen kans om de conferentie te verbieden, omdat er geen aanwijzingen zijn dat de openbare orde zal worden verstoord.

Dat laatste was het argument om een maand geleden de komst van Turkse ministers naar Nederland te verbieden. Gebreab krijgt dit weekeinde geen faciliteiten van de Nederlandse overheid, zoals bijvoorbeeld een motorescorte.

Beïnvloeding

Het Eritrese bewind organiseert elk jaar congressen als deze in Europa waarbij Gebreab steevast de belangrijkste spreker is. De rechterhand van de president is de oprichter van de regeringspartij, die sinds 1993 alleen aan de macht is.

Critici van het Eritrese bewind zeggen dat de bijeenkomst bedoeld is om gevluchte Eritreeërs onder druk te zetten. te intimideren en geld afhandig te maken. Met dergelijke conferenties zou het bewind invloed willen blijven uitoefenen op mensen die het land hebben verlaten.

Gemiddeld ontvluchten 5000 tot 6000 Eritreeërs per maand hun land. Via een gevaarlijke reis door Ethiopië, Sudan en Libië en over de Middellandse Zee hopen ze Europa te bereiken. De vluchtelingen noemen als motieven het onderdrukkende karakter van het regime, de werkkampen en de dienstplicht voor onbepaalde tijd in Eritrea. In Nederland leven zo'n 20.000 Eritreeërs. Ze zijn de laatste jaren op de Syriërs na de grootste groep asielzoekers.

Mensen uit Eritrea krijgen hier meestal, maar niet automatisch een verblijfsvergunning. In het Nederlandse beleid geldt Eritrea als een land dat de mensenrechten ernstig schendt. Van een asielzoeker wordt wel verwacht dat die met een aannemelijk vluchtverhaal komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl