World Press Photo 2014 'Signal' van John Stanmeyer
Aangepast

'Ik doe aangifte omdat ik vrijuit over Eritrea wil kunnen praten'

"Ik zie de bijeenkomst als een dreiging voor mezelf, en daarom ga ik vandaag aangifte doen." Dat zegt Amir, een Eritrese twintiger die hier nu een paar jaar woont, over de conferentie waar de tweede man van Eritrea naartoe komt. Vanmiddag werd bekend dat die conferentie in Veldhoven is.

Amir is niet zijn echte naam; hij wil niet dat we die publiceren. "Ik zie de dreiging ook voor Eritreeërs die hier al veel langer wonen. Zij worden haast gedwongen om naar de bijeenkomst te gaan, omdat ze anders geen steun meer krijgen vanuit de Eritrese ambassade. Ook worden ze dan lastiggevallen." 

De conferentie wordt gehouden door de jongerenafdeling YPFDJ van de enige politieke partij die in Eritrea is toegestaan. Elk jaar komen ze naar Europa; dit jaar dus naar Nederland.

"Ze willen ons controleren, in alles wat we zeggen en doen", vervolgt Amir. "De bijeenkomst gaat over strategieën om ons effectief te blijven controleren. We mogen niet slecht over de regering praten."

We maakten een video over de lange arm van Eritrea:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Aangifte

Ook Kubrom Dafla Hosabay, de voormalig onderminister van Financiën van Eritrea die nu in Nederland woont, maakt zich zorgen over de conferentie. "Aanhangers van de partij gaan langs de deuren van Eritreeërs om geld te vragen voor de conferentie. Als ze weigeren, dan volgen er bedreigingen."

Kubrom roept Eritreeërs via Facebook op om aangifte te doen tegen deze bedreigingen en de geplande bijeenkomst. "Ik ben niet zozeer bang voor de conferentie zelf, maar wel voor de boodschappen die er zullen worden verspreid. Wat er gebeurt, is een kopie van Turkije. We willen dat de overheid ook nu ingrijpt."

Hij stelde een aangifteverklaring op waarmee Eritreeërs naar de politie kunnen. Ze voelen zich onveilig en bedreigd door de aanstaande bijeenkomst. "De jongerenafdeling verklikt mensen die oppositie voeren tegen het dictatoriale regime van de president. En ze weten waar veel Eritreeërs wonen, dat is heel beangstigend."

Kubrom wil voorkomen dat er een conferentie komt zoals twee jaar geleden in Duitsland. "Yemane Gebreab, de rechterhand van de president die nu naar Nederland komt, gaf op die bijeenkomst instructies om iedereen te vernietigen die tegen de huidige dictatuur van Eritrea is. Ze riepen de leden op om verraders aan te pakken."

Met zijn aangifte-actie hoopt hij de conferentie tegen te houden. Of veel mensen daadwerkelijk naar de politie stappen, weet hij niet. Amir doet in ieder geval wel anoniem aangifte. "Ik wil de bijeenkomst tegenhouden, zodat ze ons met rust laten. Ik wil de mogelijkheid hebben om vrijuit over Eritrea te kunnen spreken."

Deel artikel: