Yemane Gebreab, de rechterhand van president Afewerki
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Veldhoven kan komst Eritreeër niet verbieden

Burgemeester Mikkers van Veldhoven zal de omstreden bijeenkomst voor Eritreeërs in zijn gemeente niet verbieden. "Dat kan alleen als de openbare orde in gevaar is en dat is op dit moment niet het geval", zegt hij. 

In conferentiecentrum De Koningshof in Veldhoven zal een hoge Eritrese regeringsfunctionaris een toespraak houden. Dat heeft de Brabantse gemeente bevestigd. Gisteren noemde het kabinet het bezoek van de vertrouweling van de Eritrese president Afewerki ongemakkelijk, omdat hij landgenoten gaat toespreken die hun vaderland hebben verlaten. 

Ook Mikkers zegt dat hij er "een ongemakkelijk gevoel bij heeft als mens". Volgens Mikkers is wat in de Koningshof gebeurt de verantwoordelijkheid van het conferentie-oord en is het aan de officier van justitie om te bepalen of er op de conferentie strafbare dingen worden gezegd.

Intimidatie

In Nederland wonen veel asielzoekers uit Eritrea, die hun land zijn ontvlucht vanwege het dictatoriale regime en de mensenrechtenschendingen. Gevluchte Eritreeërs klagen ook over intimidatie door het regime in hun land van herkomst.

In De Koningshof wordt de jaarlijkse Europese bijeenkomst gehouden van de jongerenafdeling van de enige partij die in Eritrea is toegestaan. De conferentie duurt van donderdagavond tot en met zondag. Er worden zo'n 600 bezoekers verwacht. Er zijn door De Koningshof extra beveiligingsmaatregelen genomen.

De regering heeft al aangekondigd dat er geen officiële ontvangst komt voor de hoge Eritrese gast Yemane Gebreab. De Eritreeër heeft een Schengenvisum en kan dus ongehinderd Nederland binnenkomen. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl