Cavusoglu (links) en Gebreab (rechts)
NOS Nieuws

Turkse minister werd geweigerd. Waarom politicus Eritrea dan niet?

Minister Ploumen noemt het bezoek van een hoge Eritrese functionaris aan Nederland ongemakkelijk, maar houdt hem vooralsnog niet tegen. Het kabinet zal hem geen faciliteiten bieden als hij naar ons land komt. Yemane Gebreab wil in Nederland de jaarlijkse conferentie van de jongerenafdeling van zijn partij bezoeken.

Maar dan even terug naar een maand geleden.

Toen werd de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu nog geweerd, omdat hij in Rotterdam een campagnetoespraak wilde houden voor de grondwetswijziging in Turkije. Nederland trok de landingsrechten van zijn vliegtuig in, waardoor hij het land niet binnen kon komen. Waarom mag zijn Eritrese collega wel komen?

"Het belangrijkste verschil is dat in het geval van Cavusoglu er aanwijzingen waren dat de openbare orde in het geding zou komen vanwege een demonstratie", zegt politiek verslaggever Lars Geerts. Daarnaast ging het toen om een campagne met een duidelijk stemadvies. "Dat is hier niet het geval", zegt Ploumen.

Het is de afgelopen jaren nooit gebleken dat deze Eritrese conferentie een gevaar was voor de openbare orde.

Lars Geerts, politiek verslaggever

De conferentie die Gebreab wil bezoeken wordt elk jaar in Europa gehouden en dit keer in Nederland. "In al die jaren is nog nooit gebleken dat er een gevaar was voor de openbare orde, dus zal het kabinet hem toestaan om naar Nederland te reizen", zegt Geerts. Daarnaast heeft de Eritrese functionaris al een Schengen-visum ontvangen. Daarmee kan hij vrij reizen door het Schengen-gebied en kan Nederland hem de toegang niet meer ontzeggen. Dat was niet het geval bij Cavusoglu: hij had geen visum aangevraagd.

Het kabinet vindt het bezoek van de man ongemakkelijk "omdat een hoge Eritrese ambtenaar Eritreeërs gaat toespreken die hun land hebben verlaten", schrijft Ploumen in een verklaring. Veel Eritreeërs zijn naar Nederland gevlucht vanwege de mensenrechtensituatie in dat land.

Spionnen

De Eritreeërs in Nederland worden via een spionnennetwerk in de gaten gehouden door de Eritrese overheid, zegt de Nederlandse regering. Er zijn aanwijzingen dat het Eritrese regime de conferentie gebruikt om nieuwe spionnen te werven. Door Gebreab geen diplomatieke bijstand te verlenen laat Nederland wel merken dat hij niet echt welkom is. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl