Kabinet: komst hoge Eritreeër ongemakkelijk
Het kabinet zal een hoge Eritrese functionaris geen faciliteiten bieden als hij Nederland bezoekt. Dat staat in een verklaring van het kabinet naar aanleiding van een bericht van OneWorld en Argos. Die media melden dat de tweede man van het regime van plan is naar Nederland te komen. Hij wil daar de jaarlijkse Europese conferentie van de jongerenafdeling van de enige partij die in Eritrea is toegestaan toespreken.
In de verklaring noemt het kabinet het bezoek van de man, Yemane Gebreab, ongemakkelijk, "omdat een hoge Eritrese ambtenaar Eritreeërs gaat toespreken die hun land hebben verlaten." Het kabinet zal het bezoek als een privéaangelegenheid behandelen.
E-mails
Dat betekent onder meer dat Gebreab niet door de regering of door hoge ambtenaren wordt ontvangen. Volgens de verklaring heeft Gebreab al een visum voor het Schengengebied en is het kabinet daarmee nooit voor de vraag komen te staan of hij een visum voor Nederland moet krijgen.
Minister Ploumen zegt in een toelichting dat de situatie anders is dan bij de "Turkse kwestie" van een paar weken geleden. Toen mochten Turkse ministers geen campagne in Nederland komen voeren om de grondwet te veranderen. Volgens Ploumen dreigden er bij het Turkse bezoek risico's voor de veiligheid en ging het toen om een campagne met een duidelijk stemadvies. "Dat is hier beide niet het geval."
In de verklaring staat verder dat het kabinet zich zorgen maakt over de situatie van de mensenrechten in Eritrea. OneWorld en Argos berichtten vanochtend over e-mails tussen ministeries. Daaruit zou blijken dat de overheid heeft onderzocht of Gebreab Nederland wel in mag reizen.
Ambassade dicht
Ook Kamerleden noemen de komst van de Eritreeër ongemakkelijk.
CDA-Kamerlid Knops benadrukt dat er alsnog moet worden ingegrepen als er dingen gebeuren die in strijd zijn met de rechtsstaat. "We moeten niet naïef zijn."
D66-woordvoerder Sjoerdsma zegt dat eigenlijk niemand de Eritrese vertegenwoordiger graag in Nederland ziet. "Als hij in Nederland komt met een Schengenvisum, laten we dan het signaal afgeven dat de Eritrese ambassade dichtgaat als Eritrea doorgaat met het intimideren van mensen in Nederland."
Openbare orde
GroenLinks-Kamerlid Van Ojik hoopt dat het kabinet alsnog duidelijk maakt dat "dit soort manifestaties van een dictatoriaal regime niet wenselijk is". Volgens hem is daar met een beroep op de openbare orde wel iets tegen te doen.
PvdA-Kamerlid Kuiken vindt het buitengewoon jammer als de Eritreeër niet kan worden tegengehouden. "Maar het kabinet moet doen wat het wel kan doen. Zo moet de stelselmatige intimidatie en het aftroggelen van geld van Eritreeërs worden gestopt."