Minister Cavusoglu
NOS NieuwsAangepast

Turkse minister komt naar het huis van de consul in Rotterdam

De Turkse minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken komt morgen naar het huis van de Turkse consul in Rotterdam-Hillegersberg om campagne te voeren voor een referendum in Turkije. De organisatie van het bezoek heeft dat op Facebook gemeld aan de achterban. Het referendum wordt volgende maand gehouden en is bedoeld om president Erdogan veel meer macht te geven en daarom is er internationaal veel kritiek op.

De organisator van de bijeenkomst was in verschillende steden in Nederland op zoek naar een locatie. Een kandidaat-Kamerlid voor Denk stelde vanavond zijn restaurant in Rotterdam beschikbaar aan de minister, maar dat lijkt niet nodig nu het huis van de consul wordt gebruikt.

Bezoekers van de campagnebijeenkomst wordt gevraagd om niet te toeteren of met vlaggen te zwaaien, zo blijkt uit de uitnodiging. Ook moeten ze zoveel mogelijk met elkaar meerijden.

De Nederlandse regering ziet niets in het bezoek van Cavusoglu, maar kan hem niet weigeren. Alleen de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb kan een optreden van de minister tegenhouden met een beroep op de openbare orde.

Geen medewerking

Minister Koenders werkt op geen enkele manier mee aan een bezoek van Cavusoglu. Normaal gesproken krijgt een minister van een NAVO-bondgenoot ondersteuning in de vorm van een auto met chauffeur en een escorte van motoragenten. Dat zal er nu allemaal niet zijn.

Eerder werd al bekend dat Cavusoglu 'hoe dan ook' naar Nederland komt. Hij zou eerst optreden in een zalencentrum in Rotterdam, maar de eigenaar daarvan trok zich terug. Ook een bijeenkomst van een andere Turkse minister in Hengelo ging niet door omdat de eigenaar van de zaal zich terugtrok.

Rutte: wij kunnen het strikt genomen niet tegenhouden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl