NOS NieuwsAangepast

Turkse minister wil naar Hengelo, zalencentrum zegt af

De Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya heeft voor morgen een bezoek gepland aan Hengelo, maar het is niet zeker of dat doorgaat. Een woordvoerder van het geboekte zalencentrum heeft, na bekendmaking van het nieuws door de NOS, gezegd dat de zaal niet meer verhuurd wordt.

"Gezien de commotie hebben we in overleg met de burgemeester besloten om de zaal niet te verhuren. Ook naar aanleiding van wat er in Rotterdam is gebeurd." Het is niet duidelijk of de Turkse minister haar bezoek aan Nederland afzegt of dat ze een andere zaal zoekt.

Kaya wil 's middags in Hengelo spreken met Turkse Nederlanders. De bijeenkomst was georganiseerd door een lobby-organisatie van de Turkse AK-partij in Nederland. Het team voert campagne voor een 'ja' bij het Turkse referendum dat in april wordt gehouden, over uitbreiding van de macht van president Erdogan. Een gepland bezoek aan Wehl (bij Doetinchem) gaat ook niet door.

Burgemeester: wij zijn overvallen

Burgemeester Schelberg van Hengelo zegt dat hij en de eigenaar van het zalencomplex overvallen zijn door de kwestie. "Onder valse voorwendselen is die zaal geregeld. Ik moet er niet aan denken dat dit bezoek door zou gaan. Op kabinetsniveau is aangegeven dat deze Turkse leden niet welkom zijn voor dit soort bijeenkomsten."

Minister Fatma Betül Sayan Kaya, hier links op de foto, naast president Erdogan (december 2016)

De afgelopen dagen was er veel te doen over de komst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, naar Nederland. Hij wil zaterdag campagne voeren in Rotterdam, maar de Nederlandse regering heeft Ankara te verstaan gegeven dat hij niet welkom is. Het zalencentrum waar Cavusoglu zou spreken heeft trok zich gisteren terug. Als het centrum dat niet had gedaan, had burgemeester Aboutaleb de bijeenkomst verboden, zei hij.

Cavusoglu reageerde vandaag kritisch. Hij zei bereid te zijn om zijn komst uit te stellen tot na de verkiezingen, als Nederland daarom vraagt. Maar als hij helemaal niet welkom is, wil hij zaterdag alsnog naar Rotterdam gaan. Intussen zoekt de Nederlandse tak van de AK-partij naar een locatie buiten Amsterdam waar Cavusoglu dit weekend alsnog kan spreken.

Premier Rutte zei vandaag dat hij sowieso niet wil dat Turkse bewindslieden in Nederland campagne voeren. Tegen de komst van andere Turkse politici heeft hij niet per se bezwaar.

PVV-leider Wilders liet al direct weten dat hij wil dat de Tweede Kamer terugkomt van het verkiezingsreces voor een debat met het kabinet. Hij noemt de komst van de Turkse minister Kaya op Twitter onacceptabel. Het debat zal er niet komen, want een meerderheid van de Tweede Kamer voelt er niets voor.

Een bericht op Facebook over de campagnebijeenkomst in Hengelo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl