Minister Cavusoglu gisteren op een toerismebeurs in Berlijn
NOS NieuwsAangepast

Minister Cavusoglu komt hoe dan ook naar Nederland

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu heeft in de Turkse pers gezegd dat hij in ieder geval binnenkort een bezoek aan Nederland brengt. "Als minister Koenders mij netjes vraagt om na de verkiezingen van 15 maart te komen, dan doe ik dat. Als ik niet mag komen, ga ik aanstaande zaterdag", zo wordt Cavusoglu geciteerd in de Turkse pers.

Turkije zal niet zwichten voor "fascisten en racisten zoals Wilders", zei Cavusoglu ook. "Ik ga naar Nederland, niets zal mij stoppen."

Cavusoglu: ik kom zeker naar Nederland

De Turkse minister is zowel in Nederland als in Duitsland geweigerd om te komen spreken op campagnebijeenkomsten over het Turkse referendum van 16 april. De Turken kunnen zich dan uitspreken over een grondwetswijziging die president Erdogan meer macht geeft.

De campagnebijeenkomst met Cavusoglu aanstaande zaterdag in Rotterdam gaat niet door. De eigenaar van het zalencentrum heeft zich teruggetrokken. Anders zou burgemeester Aboutaleb de bijeenkomst waarschijnlijk verboden hebben, uit angst voor ordeverstoringen.

AK-partij

Het campagneteam van de Turkse regeringspartij AK in Nederland vindt dat er geen reden is om de bijeenkomst in Hoogvliet niet door te laten gaan. Er is geen enkele aanwijzing dat die bijeenkomst uit de hand zou lopen, schrijft het team op Facebook.

Het team vindt dat Aboutaleb zich niet houdt aan de waarden waar hij zegt voor te staan: vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting en het antidiscriminatiebeginsel.

Rotterdam treedt niet op tegen demonstraties van terroristische organisaties zoals de PKK, maar belemmert wel een bijeenkomst met een minister van een bevriend land en NAVO-bondgenoot, staat op een Facebook-pagina van de AK partij.

Zwitserland

Ook in Zwitserland is een bijeenkomst met Cavusoglu afgezegd. In een hotel in Zürich zou hij aanstaande zondag spreken met leden van de Turkse gemeenschap in Zwitserland.

De manager heeft de bijeenkomst om veiligheidsredenen afgelast. De veiligheid van de bezoekers en de hotelgasten kan volgens het hotel niet gegarandeerd worden.

De Zwitserse autoriteiten voelden ook al niet voor een openbare verkiezingsbijeenkomst in hun land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl