Premier Rutte is in Brussel voor een EU-top
NOS NieuwsAangepast

Rutte: Turkse minister ook na verkiezingen niet welkom

Premier Rutte is ook na de verkiezingen tegen de komst van de Turkse minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken naar Nederland. "Daar zitten wij niet op te wachten, en dat geldt zowel voor als na 15 maart." Volgens hem is Nederland zeer gemotiveerd om het Turkse bezoek te voorkomen.

Rutte zei voor aanvang van een EU-top in Brussel dat hij niet alle Turkse politici wil tegenhouden om in Nederland campagne te komen voeren voor een Turks referendum. Maar Cavusoglu maakt deel uit van de Turkse regering, en het gaat Rutte te ver om hem in die hoedanigheid een groep mensen toe te laten spreken over een "puur Turkse kwestie". "En dan heeft hij het ook nog eens over Turkse staatsburgers, terwijl het Nederlanders zijn."

Rutte zei dat Nederland met Turkije in gesprek is over het bezoek en dat het Nederlandse standpunt in Turkije bekend is. Hij kon niet zeggen of en hoe hij de komst van de minister kan tegenhouden. "De gesprekken zijn nog gaande. Wij proberen pijnlijke situaties te voorkomen. De kans op een goede afloop neemt enorm af als ik daar iets over zeg. "

De Turkse minister heeft inmiddels in de Turkse pers gezegd dat hij hoe dan ook campagne wil voeren in Nederland, maar dat hij wel wil overwegen om pas na de Nederlandse verkiezingen te komen. Rutte zegt nu dat dit wat hem betreft geen verschil maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl