Minister Koenders van Buitenlandse Zaken toen hij in Turkije was, augustus 2016
NOS NieuwsAangepast

Koenders: Turkse minister mag hier geen campagne voeren

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft gisteren een "stevig gesprek" gevoerd met zijn Turkse collega Cavusoglu. Koenders heeft hem te verstaan gegeven dat hij morgen niet welkom is om als Turkse minister in Nederland campagne te voeren voor een referendum over aanpassing van de Turkse grondwet. Door de aanpassing krijgt president Erdogan meer bevoegdheden.

"De manier waarop dit allemaal gaat is onaanvaardbaar", aldus Koenders. Hij zegt dat hij zoiets nog nooit heeft meegemaakt, maar hij erkent dat hij het bezoek ook niet kan tegenhouden.

Eerder liet het kabinet al weten dat Nederland op geen enkele manier medewerking zal verlenen aan een bezoek van Cavusoglu. De Turkse minister wil morgen naar Nederland komen.

Koenders heeft hem gezegd dat Nederland op geen enkele manier zo'n bezoek zal faciliteren. Hij wil Cavusoglu ook niet ontmoeten.

Stelling

"Wij zijn het eerste Europese land dat op deze manier stelling neemt", aldus Koenders. "Mensen mogen bijeenkomsten houden die ze willen, maar een Turkse minister die in ons land campagne gaat voeren over een Turks referendum en spreekt over zijn 'staatsburgers' is ongewenst."

Tot nu toe konden de Turken geen locatie vinden voor de bijeenkomsten, omdat de zaaleigenaren zich steeds terugtrokken. Koenders wijst erop dat de bijeenkomsten in Rotterdam en Hengelo waarschijnlijk sowieso verboden zouden zijn, omdat de openbare orde en veiligheid gevaar zouden lopen. "Het ligt in de rede dat dit ook voor eventuele andere optredens geldt", staat in de verklaring.

Koenders: ik heb dit nog niet eerder meegemaakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl