De Iraanse Behnam Partopour wordt door vrienden opgewacht op het vliegveld van Boston. Door het inreisverbod mocht hij de VS niet in
NOS NieuwsAangepast

Boarden naar Amerika mag weer na opschorten inreisverbod

Luchtvaartmaatschappijen nemen weer passagiers met geldige visa mee naar de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid zegt dat gehoor wordt gegeven aan de rechterlijke uitspraak over het intrekken van het reisverbod.

De KLM is blij dat de immigratiedienst weer iedereen in de VS toelaat, zegt een woordvoerder. Ook zustermaatschappij Air France en bedrijven als Qatar Airways en Etihad nemen weer reizigers mee uit overwegend islamitische landen waarvoor president Trump een inreisverbod had afgekondigd.

Een federale rechter in Seattle schortte de verboden op. De staat Washington had de rechtszaak aangespannen, maar de uitspraak geldt voor de hele VS.

Woedend

Volgens de aanklager is de maatregel schadelijk voor inwoners van de staat en is het inreisverbod in strijd met de grondwet. De zaak werd gesteund door grote internationale bedrijven, waaronder webwinkel Amazon en softwarebedrijf Microsoft. Het Witte Huis is woedend over het vonnis. President Trump gaat in beroep.

Het inreisverbod trof mensen uit Iran, Irak, Libië, Somalië, Sudan, Syrië en Jemen met een geldig visum voor Amerika. Volgens het Witte Huis staan die landen bekend als landen waar terroristen vandaan komen.

Blij om weer te kunnen reizen

"Ik kreeg net een telefoontje van een Iraniër die ik dinsdag leerde kennen op Schiphol", vertelt correspondent Thomas Erdbrink vanuit Teheran voor de NOS radio. "Hij zat daar toen al vier dagen vast en vloog met mij terug naar Teheran. Hij belde mij om te vertellen dat hij nu weer op weg was naar de VS."

Erdbrink zegt dat Iraanse luchtvaartmaatschappijen iedereen aanraden om zo snel mogelijk naar de VS te vliegen. "Het besluit kan namelijk weer worden teruggedraaid in hoger beroep en dan zitten ze weer vast", legt hij uit.

De afschaffing van het inreisverbod is vooral goed nieuws voor 4000 Iraanse studenten. "Die studenten gaan naar school in de VS en waren hier op vakantie of bezoek. Ze moeten nu echt snel weer terug, anders kunnen ze niet meer verder studeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl