Aangepast

Trump zwakt tijdelijk inreisverbod af, protesten houden aan

Na heftige protesten en een rechterlijke uitspraak heeft de Amerikaanse regering van president Trump water bij de wijn gedaan. Het tijdelijk inreisverbod voor reizigers uit zeven overwegend islamitische landen is afgezwakt.

Mensen met een Green Card, een permanente verblijfsvergunning, mochten eerst wel uitreizen, maar niet terug. Nu kunnen deze verblijfsgunninghouders weer vrij reizen.

Maar andere delen van het decreet blijven wel overeind. Naast de maatregelen tegen vluchtelingen laat de VS 90 dagen lang geen reizigers meer toe uit Syrië, Irak, Iran, Jemen, Libië, Sudan en Somalië. En toch: hoe het precies zit, weet niemand.

Adviseurs van Trump gaven vandaag een toelichting. Ze wijzen erop dat de zeven landen bekend staan als landen waar terroristen vandaan komen.

Ook zijn er kampen waar mensen getraind zijn die aanslagen in de VS hebben gepleegd, zoals de daders van de aanslag op de marathon van Boston. “De lijst is overigens samengesteld onder de regering van president Obama”, zei Trumps adviseur Kellyanne Conway in de Amerikaanse ontbijtshow van Fox News.

'In deze landen worden terroristen getraind'

De kritiek op het tijdelijk inreisverbod neemt ondertussen niet af. Uit diverse landen, waaronder Nederland, komen afkeurende geluiden.

Nederlandse regering wijst inreisverbod VS af

Getroffen landen, zoals Iran, nemen tegenmaatregelen, constateert correspondent Thomas Erdbrink in Teheran.

'Voor Iran lijkt het wel een nieuwe ronde sancties'

Ook in VS zelf roepen de maatregelen van president Trump bij sommigen heftige emoties op.

'Hey hey, ho ho, weg met de moslimban!'

De Iraanse journaliste Masih Alinejad is haar land ontvlucht, heeft een verblijfsvergunning en woont in New York. Het decreet van Trump overviel haar.

"Toen ik het nieuws hoorde, brak mijn hart. Ik kon niet terug naar mijn vaderland. En mijn familie kon daar niet weg, ze worden tegengehouden door de Iraanse regering. Mijn zoon woont in het het verenigd Koninkrijk, hij heeft geen green card en kan niet hierheen reizen. We zijn slachtoffers van de regering Trump"

Ze is onzeker geworden door de maatregelen en weet niet of haar problemen echt voorbij zijn. "Ik heb een green card. Maar elke dag komen ze met nieuwe regels."

'Elke dag veranderen ze de regels'

Calexit

Ondertussen houden de protesten aan. In de staat Califonie is zelfs een procedure gestart voor afscheiding van de Verenigde Staten; een Calexit. Overigens zou die procedure, als er al voldoende steun voor is, meer dan twee jaar in beslag nemen.

Verwarring en boosheid over tijdelijk inreisverbod VS blijft

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl