NOS NieuwsAangepast

Rutte wijst inreisverbod Trump af

Premier Rutte wijst het Amerikaanse inreisverbod voor vluchtelingen en mensen uit zeven moslimlanden af en betreurt het.

In een gezamenlijke verklaring zeggen Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken dat Nederland ervan overtuigd is "dat vluchtelingen van oorlog en geweld een veilig heenkomen verdienen ongeacht hun afkomst of geloof".

Ze blijven deze opvatting uitdragen, zeggen ze. Tegelijk zeggen ze dat ze alert blijven op de mogelijkheid dat potentiële terroristen gebruik maken van asielprocedures. "Veiligheidsdiensten hebben hier een belangrijke taak", zeggen Rutte en Koenders.

Nederlandse regering wijst inreisverbod VS af

D66-leider Pechtold en GroenLinks-leider Klaver riepen Rutte eerder op het decreet waarin Trump het inreisverbod afkondigde, te veroordelen. Ook de PvdA en de SP keurden het besluit af. PvdA-Kamerlid Servaes wil er een Kamerdebat over.

Pechtold en Klaver vinden de reactie die minister Koenders gisteren gaf onvoldoende. Koenders liet in een korte verklaring weten dat hij bezorgd is over de rechtmatigheid en de gevolgen van de maatregel. Hij noemde het belangrijk dat het niet tot discriminatie leidt en zei dat hij de toepassing van de maatregel goed in de gaten houdt.

"Er zijn momenten dat je voelt: nu mag ik niet stil blijven, nu moet ik opstaan. Dit is zo'n moment", zei Pechtold vanochtend. Volgens Klaver is het decreet in strijd met alles waar Nederland en de VS voor staan.

Wilders

Ook PvdA-leider en vice-premier Asscher heeft de maatregel van Trump veroordeeld. Hij noemde mensen weigeren op basis van geloof of geboorteplek discriminatie en sprak van een klap in het gezicht van de vrije wereld.

PVV-leider Wilders prijst Trump juist en zegt dat hij hetzelfde zou hebben gedaan. "Het is de enige manier om veilig en vrij te blijven." Hij hoopt dat Trump ook Saudi-Arabië en andere islamitische landen aan de lijst toevoegt.

KLM weigert opnieuw

Ondanks alle ophef rond de maatregel wordt het nog wel gehandhaafd. De KLM heeft opnieuw mensen die naar de Verenigde Staten wilden reizen tegengehouden. Het gaat om passagiers die onder het inreisverbod van Trump vallen. De KLM bevestigt dat een aantal mensen is verteld dat ze niet mee mochten. De maatschappij wil niet zeggen hoeveel dat er waren.

Zaterdag weigerde de KLM al zeven mensen mee te nemen. Ook andere maatschappijen weigerden mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl