Wie wordt getroffen door de immigratiestop van Trump?
Vakantiegangers die ineens vastzitten in Iran. Een Syrisch gezin dat nu Turkije niet meer kan verlaten. Een Iraakse werknemer van het Amerikaanse leger die wordt opgepakt bij aankomst in New York.
Het besluit van Donald Trump om het immigratiebeleid aan te scherpen heeft wereldwijd tot veel vragen geleid. Veel is nog onduidelijk, volgens The New York Times, ook voor de mensen die het nieuwe beleid moeten uitvoeren. Vijf vragen over het nieuwe beleid.
Wat houden de maatregelen precies in?
Twee groepen worden getroffen door het decreet dat Trump vrijdag ondertekende: vluchtelingen en inwoners van zeven moslimlanden. Trump heeft per direct een opnamestop voor vluchtelingen afgekondigd die 120 dagen duurt. Voor Syrië geldt dat zelfs tot nader order, vanwege de veiligheidssituatie in het land. Ook schroefde Trump het aantal vluchtelingen dat de VS jaarlijks wil opnemen terug van 110.000 naar 50.000.
Naast de maatregelen voor vluchtelingen laat de VS 90 dagen lang geen reizigers meer toe uit Syrië, Irak, Iran, Jemen, Libië, Sudan en Somalië. Dat geldt ook voor mensen met een dubbele nationaliteit, zoals Iraanse Nederlanders. Wie een verblijfsvergunning (green card) heeft, moet een vrijstelling aanvragen.
Wat betekent dit voor reizigers die al in de VS zijn?
Wie op dit moment al met een visum of green card in de VS is, zal niet worden uitgezet. Of zij mogen terugkeren als ze het land verlaten, is de vraag. Deze groep mensen wordt aangeraden contact op te nemen met hun consulaat voordat ze de VS verlaten. Aan welke voorwaarden deze mensen moeten voldoen om te mogen terugkeren, is niet duidelijk.
Zijn er uitzonderingen?
President Trump heeft al gezegd dat hij een uitzondering wil maken voor vluchtelingen die vanwege hun geloof worden vervolgd, met name christenen, mits zij een minderheid vormen in hun land van herkomst. Ook diplomaten kunnen een vrijstelling krijgen.
Wat betekent de uitspraak van de rechter?
Kort nadat de eerste reizigers waren vastgezet bij aankomst op Amerikaans grondgebied, oordeelde een rechter in New York dat deze mensen het land niet uitgezet mochten worden. Dat geldt alleen voor mensen die vrijdagmiddag 16.43 uur al onderweg waren, het moment waarop Donald Trump het decreet ondertekende. Het oordeel betekent overigens niet automatisch dat ze mogen doorreizen: sommigen mochten het vliegveld verlaten, anderen zitten nog steeds vast.
Burgerrechtenorganisaties hebben al aangekondigd dat ze het decreet willen laten toetsen door de rechter. Volgens hen koos Trump expres zeven moslimlanden, en dat zou ongrondwettelijk zijn. Ook zou hij internationale vluchtelingenverdragen met voeten treden.
Hoeveel mensen worden getroffen door deze maatregelen?
Het is niet duidelijk hoeveel mensen nu gestrand zijn in het buitenland door de maatregelen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zijn gisteren 109 mensen tegengehouden bij aankomst in de VS en kregen 173 mensen wereldwijd geen toestemming om verder te reizen. Van hen hebben 81 mensen uiteindelijk een vrijstelling gekregen.
Uit cijfers blijkt dat er vorig jaar 17.000 studenten naar de VS kwamen uit de zeven landen op de lijst. Bovendien kwamen er 86.000 andere reizigers uit deze landen. Daarnaast kwamen er vorig jaar zo'n 85.000 vluchtelingen naar de VS. Dit jaar wil Trump er maximaal 50.000 accepteren.