Wereldwijd kritiek op immigratieregels van Trump
De nieuw ingestelde migratieregels van de Amerikaanse president Donald Trump krijgen forse kritiek van zowel bondgenoten uit het Westen als van moslimlanden. Trump tekende vrijdag een presidentieel decreet waardoor vluchtelingen en mensen uit zeven landen met een grote moslimmeerderheid de komende drie maanden geen visum meer kunnen krijgen voor de VS.
Het grootste moslimland ter wereld, Indonesië, hoort niet tot de zeven getroffen landen, maar zegt wel de maatregelen zeer te betreuren. Eerder liet ook Iran zich negatief uit over het inreisverbod.
De Iraakse regering heeft zich nog niet uitgelaten over de nieuwe visumregels. De buitenlandcommissie van het Iraakse parlement heeft de regering opgeroepen de Amerikanen met gelijke munt terug te betalen. De commissie wil een inreisverbod voor Amerikaanse burgers.
Ook een coalitie van sjiitische paramilitaire organisaties in Irak heeft volgens persbureau Reuters opgeroepen om mensen uit de VS te weren en de al in Irak aanwezige Amerikanen uit te zetten. Het inreisverbod zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor de samenwerking met de VS in de strijd tegen IS, wordt vanuit Irak gewaarschuwd.
Duitsers, Fransen, Britten en de Canadezen
Bondskanselier Merkel is volgens een woordvoerder tegen het inreisverbod. "Ze is ervan overtuigd dat ook de strijd tegen het terrorisme geen rechtvaardiging is om mensen van een bepaalde afkomst of religie over een kam te scheren", zegt regeringswoordvoerder Steffen Seibert.
De Franse president François Hollande, de Canadese premier Justin Trudeau en de Britse premier Theresa May hebben zich ook kritisch uitgelaten over Trumps decreet. Volgens het Élysée heeft Hollande in een telefoongesprek met Trump herhaald dat de VS zich moet houden aan democratische grondprincipes zoals de opname van vluchtelingen.
Trudeau liet weten een boodschap te hebben voor de vluchtelingen die door het decreet worden geraakt, namelijk dat Canada hen van harte welkom heet. De Canadese premier zei dat hij met Trump het succes van het Canadese vluchtelingenbeleid zal bespreken.
De verwachting is dat Trudeau binnenkort een bezoek brengt aan het Witte Huis. Tot nu toe heeft Canada vermeden om al te veel kritiek te hebben op Trump, bang om een doelwit te worden zoals Mexico. Trump stelde eerder deze week voor om een importheffing van 20 procent op Mexicaanse goederen in te voeren. Van de Canadese export gaat 75 procent naar de VS.
Ook Theresa May die als eerste buitenlandse leider deze week op bezoek was bij Trump, heeft afstand genomen van Trumps immigratiebeleid. Ze lag in eigen land onder vuur omdat ze dat eerder niet deed. Haar woordvoerder zegt dat Groot-Brittannië het niet eens is met de manier waarop de VS met vluchtelingen omgaat en dat de Britten Trumps voorbeeld niet zullen volgen. Londen zegt te bestuderen wat de juridische consequenties zijn van het decreet, met name voor Britse burgers.
Staten VS
Een rechter in New York heeft vannacht al een deel van de nieuwe regels teruggedraaid. Mensen met een geldig visum mogen niet worden vastgezet, bepaalde de rechter, maar moeten tijdelijk worden toegelaten tot de VS. Het ministerie van Binnenlandse veiligheid heeft laten weten te zullen voldoen aan het vonnis, maar benadrukt dat Trumps decreet van kracht blijft.
In de VS zelf overwegen openbaar aanklagers in verschillende staten om de nieuwe immigratieregels aan te vechten. Pennsylvania, Washington en Hawaii bekijken welke juridische stappen kunnen worden gezet.