Duizenden betoogden in de buurt van het Witte Huis
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe demonstraties in VS, onduidelijkheid over inreisverbod blijft

De onduidelijkheid over wie precies worden getroffen door het tijdelijke inreisverbod voor de VS is groter geworden na een uitspraak van de chef-staf van het Witte Huis. Reince Priebus zei in een talkshow bij NBC dat het inreisverbod dat president Trump vrijdag afkondigde niet geldt voor houders van een green card, een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

Terwijl de onduidelijkheid over de maatregel daarmee alleen maar groter wordt, zijn er in veel Amerikaanse steden weer duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen het besluit.

Opnieuw demonstraties tegen Trump

Het inreisverbod zou ook gelden voor green-cardhouders uit de zeven moslimlanden die onder het decreet van vrijdag vallen.

Op vliegvelden in de VS werden na de ondertekening onder anderen tientallen mensen met een green card tegengehouden door de autoriteiten. Een federale rechter oordeelde gisteravond dat dat onrechtmatig was, en dat de reizigers met green cards en visa doorgelaten moeten worden.

Intussen heeft de Democratische senator Chuck Schumer van Trump geëist dat hij het decreet terugdraait. Volgens Schumer maakt de maatregel de VS "minder humaan, minder veilig en minder Amerikaans". Hij zei dat de Democraten wetgeving gaan indienen om het decreet ongedaan te maken.

Juridisch gevecht

Hoewel een federale rechter gisteravond dus zei dat reizigers niet mochten worden teruggestuurd, betekent dat niet dat het juridische steekspel voorbij is, verwacht correspondent Wouter Zwart. De rechter oordeelde niet dat het reisverbod ongrondwettelijk is. "In principe mag de president een inreisverbod afkondigen als het landsbelang en de staatsveiligheid daarbij gediend is."

"Maar als je als tegenstander kunt aantonen dat met dit decreet een heel specifieke doelgroep wordt getroffen, in dit geval moslims, dan kom je op het gebied van discriminatie en racisme. En dat is uiteraard niet grondwettelijk en je zult zien dat dit de komende dagen onderdeel gaat worden van een belangrijk juridisch gevecht."

 • Jet Mok / NOS
  Direct na het uitvaardigen was er protest
 • Jet Mok / NOS
  Trump vaardigde afgelopen vrijdag het decreet uit
 • Jet Mok / NOS
  Het inreisverbod is gericht tegen reizigers uit zeven islamitische landen
 • Jet Mok / NOS
  De betogers verzamelden in de buurt van het Witte Huis
 • Jet Mok / NOS
  Ze betoogden tegen het inreisverbod van Trump
 • Jet Mok / NOS
  Het inreisverbod was het decreet van Trump dat tot de meeste verontwaardiging leidde
 • Jet Mok / NOS
  Er werd niet alleen in Washington gedemonstreerd, ook in steden als New York, Boston en Philadelphia
 • Jet Mok / NOS
  De VS neemt volgens officiële cijfers maar weinig vluchtelingen uit moslimlanden op

In verschillende steden in Amerika zijn voor de tweede avond op rij duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen het presidentiële decreet. Bij het Witte Huis staan honderden mensen. Ook lopen er mensen over Pennsylvania Avenue, waar negen dagen geleden Trump nog paradeerde tijdens de inauguratie.

Naast leuzen zingen de betogers ook de folk-klassieker van Woodie Guthrie, This land is your land, this land is my land. Het lied geldt als een van de bekendste protestsongs in Amerika.

Ook in New York zijn er nieuwe protesten, onder meer op vliegveld JFK (waar nog altijd een aantal reizigers vastzitten) en in het zuiden van Manhattan, in de buurt van het Vrijheidsbeeld. In Boston hebben zich mensen verzameld op het centrale Copley Square en op het vliegveld.

Andere steden waar betogingen zijn gepland: Detroit, Philadelphia, Miami, Atlanta, Houston en Los Angeles.

Het Copley Square in Boston

Duitsland en Nederland hebben intussen hun ambassades in Amerika met spoed opdracht gegeven om uit te zoeken wat de gevolgen van het decreet zijn voor burgers met een dubbele nationaliteit. Mogelijk worden die getroffen door het decreet. Beide landen willen opheldering van de Amerikaanse regering over wat de maatregelen voor Nederlandse en Duitse burgers betekenen.

"Wij zijn vastbesloten om de rechten van onze burgers te beschermen en zullen hiertoe ook binnen de Europese Unie overleggen over de noodzakelijke stappen", schrijven de Duitse minister Gabriel van Buitenlandse Zaken en zijn Nederlandse collega Koenders in een gezamenlijke verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl