Een blije aanklager Bob Ferguson na de uitspraak van de rechter

Rechter VS schort inreisverbod moslimlanden op

Een federale rechtbank in Seattle heeft het tijdelijke inreisverbod in de VS voor ingezetenen van zeven islamitische landen opgeschort. Die opschorting is van toepassing voor het hele land en kan per direct ingaan.

De zaak tegen de omstreden maatregel van president Trump was aangespannen door de staat Washington, waarvan Seattle de grootste stad is. Volgens de openbaar aanklager lijden inwoners van de staat er schade door. Bovendien zou het inreisverbod strijdig zijn met de grondwet en discriminatie in de hand werken.

Het Witte Huis is woedend over de uitspraak. In een eerste verklaring noemde woordvoerder Sean Spicer die "krankzinnig", maar dat woord was verwijderd in een latere versie. De regering gaat in hoger beroep.

Maar de aanklager is tevreden: de uitspraak laat volgens hem zien dat ook de president zich aan de wet moet houden. De aanklager, Bob Ferguson, is overigens een Democraat - openbaar aanklager is in de VS een gekozen functie waarvoor de politieke partijen kandidaten nomineren.

'Dit is een historische beslissing'

Ook de staat Minnesota heeft zich bij de rechtszaak aangesloten. Grote Amerikaanse bedrijven die hun thuisbasis in Washington hebben, zoals onlinewinkel Amazon, onlinereisbureau Expedia en softwaregigant Microsoft steunen de beide staten daarbij.

Er lopen in de VS nog meer rechtszaken tegen het inreisverbod. Zo heeft ook de staat Hawaï een zaak aangespannen, net als een aantal belangengroepen.

De advocaten van de Amerikaanse regering betoogden voor de rechtbank vergeefs dat de staten niet bevoegd zijn om de maatregel aan te vechten. Volgens hen geeft het Congres de president de ruimte om besluiten te nemen over de nationale veiligheid en over het toelaten van immigranten.

Luchtvaartmaatschappijen

"Dit heeft meteen hele grote gevolgen", zegt correspondent Arjen van der Horst. "De afgelopen dagen zijn volgens de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie tussen de 60.000 en 100.000 reizigers met geldige visa tegengehouden."

"De immigratiedienst heeft meteen een nieuwe instructie gestuurd naar alle luchtvaartmaatschappijen met als boodschap: iedereen met een geldig visum mag weer het land binnenkomen. Dus jullie mogen die gewoon vervoeren."

KLM

De luchtvaartmaatschappijen zaten met de maatregel in hun maag, want als ze passagiers aan boord hebben die het land niet in mogen, kunnen ze daarvoor een hoge boete krijgen. Ook moeten ze regelen dat die ongewenste reizigers weer terugkeren naar de plek vanwaar ze vertrokken.

Qatar Airways neemt vanaf nu weer alle passagiers met geldige visa mee naar de VS, heeft het bedrijf vanochtend laten weten. KLM zegt in een korte reactie verheugd te zijn dat de immigratiedienst mensen toelaat uit de zeven islamitische landen en neemt per direct weer mensen uit die landen mee. Ook zustermaatschappij Air France doet dat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl