De ontslagen minister van Justitie Sally Yates
NOS NieuwsAangepast

Trump ontslaat interim-minister van Justitie na kritiek op inreisverbod

President Trump heeft waarnemend minister van Justitie, Sally Yates, ontslagen nadat zij zich had uitgesproken tegen het inreisverbod voor reizigers uit zeven islamitische landen. Yates had de juristen van haar ministerie opgedragen om Trumps inreisverbod voor vluchtelingen niet te verdedigen in de rechtbank. De minister schreef in een memo dat ze er niet van overtuigd was dat het decreet van Trump rechtmatig is.

Yates, die werd aangesteld door oud-president Obama, was waarnemend minister van Justitie sinds haar voorganger Loretta Lynch de post verliet. Ze zou aanblijven in afwachting van de goedkeuring van de Senaat voor Trumps eigen kandidaat voor de ministerspost, senator Jeff Sessions.

Trump heeft nu aanklager Dana Boente aangesteld als waarnemend minister van Justitie. Boente nam kort na zijn aanstelling afstand van de kritiek van zijn voorganger. Volgens CNN gaf hij het ministerie de opdracht om "de wettige bevelen van onze president te verdedigen".

De Democratische Yates zei dat zij en het ministerie "vanuit onze plicht verantwoordelijk zijn voor gerechtigheid en moeten staan voor wat juist is". Yates betwijfelde of ze die plicht nakwam als het decreet van Trump in de rechtbank verdedigd zou worden door haar personeel.

Obama

In een tweet klaagde Trump voorafgaand aan het ontslag dat de Democraten zijn beleid proberen te frustreren en dat hij vastzat aan een minister die door Obama is aangesteld.

Yates was niet de enige hoogwaardigheidsbekleder die kritiek had op het inreisverbod van Trump. In een memo bekritiseert een grote groep diplomaten het decreet van Trump. Trumps woordvoerder Sean Spicer heeft in reactie hierop gezegd dat zij moeten vertrekken als ze niet achter het verbod staan.

Door het inreisverbod mogen mensen uit Irak, Syrië, Sudan, Iran, Somalië, Libië en Jemen een paar maanden het land niet in, evenals vluchtelingen uit alle landen.

Toch toegelaten

Zeker 872 vluchtelingen zijn ondanks het inreisverbod toch toegelaten in de VS, meldt persbureau Reuters op basis van een document van het departement van Binnenlandse Veiligheid. De nationaliteit van de vluchtelingen is niet bekendgemaakt.

Volgens het departement waren de vluchtelingen op papier al toegelaten voordat het inreisverbod van kracht werd. Ze zijn goedgekeurd volgens de procedures van de regering van oud-president Obama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl