Een groep van dertig juristen is neergestreken op luchthaven JFK om reizigers te helpen die mogelijk de dupe zijn van Trumps inreisverbod
NOS NieuwsAangepast

Ook Obama reageert op inreisverbod; Trump legt protesten naast zich neer

President Trump trekt zich niets aan van de protesten in binnen- en buitenland tegen zijn besluit om een inreisverbod in te stellen voor mensen uit zeven islamitische landen. De kritiek breidt zich steeds meer uit. De laatste reacties komen van de procureur-generaal van Washington en Trumps voorganger Obama.

"Wat had ik moeten doen? Een week wachten? Dan waren er in die week nog veel slechte mensen het land binnengekomen", liet Trump in één van zijn tweets van vandaag weten.

Hij twitterde vooralsnog niets over de rechters die het afgelopen weekend delen van het decreet onrechtmatig hadden verklaard en hadden bepaald dat mensen op vliegvelden met geldige papieren niet mogen worden teruggestuurd. Zestien openbaar aanklagers gingen nog verder: die zeggen dat het inreisverbod ongrondwettelijk is. De procureur-generaal van Washington gaat bij de federale rechter vragen het decreet op te schorten.

Intussen blijft de kritiek op het decreet aanhouden. In de eerste verklaring sinds zijn aftreden zegt oud-president Obama dat hij het fundamenteel oneens is met discriminatie van personen op basis van geloof of religie.

Obama is blij met de betrokkenheid en de protesten. Mensen moeten zich organiseren en hun stem laten horen als de Amerikaanse waarden in gevaar zijn, laat hij via een woordvoerder weten.

Ook tientallen Amerikaanse diplomaten van over de wereld roeren zich. Volgens Amerikaanse media bereiden zij een document voor waarin ze zich uitspreken tegen het inreisverbod. Volgens de diplomaten maakt het verbod de VS niet veiliger en zijn de regels 'on-Amerikaans'.

Bedrijfsleven

En niet alleen de politiek en mensenrechtenorganisaties reageren. Ook grote bedrijven spreken zich tegen het decreet uit. Autofabrikant Ford steunt het inreisverbod niet, "of welk beleid dan ook dat ingaat tegen onze waarden als bedrijf".

En koffieketen Starbucks maakte bekend dat het de komende vijf jaar 10.000 vluchtelingen een baan gaat aanbieden. Howard Schutz, de baas van Starbucks, noemde het besluit van Trump "verwarrend". Tegenover zijn medewerkers sprak hij zijn diepe bezorgdheid uit.

Met hun kritiek sluiten Ford en Starbucks zich aan bij toch al een forse lijst van grote Amerikaanse ondernemingen die niets moeten hebben van Trumps inreisverbod: General Electric, Google, Facebook, Tesla, Über en Twitter. Een aantal van de topmanagers van deze bedrijven is recent nog bij Trump op bezoek geweest om hem te adviseren op economisch gebied.

Ook grote banken op Wall Street als Citigroup, JP Morgan Chase en Goldman Sachs zijn bang dat het inreisverbod hun wereldwijde handel verstoort.

Het hoofd van de mensenrechtencommissie van Verenigde Naties twitterde eerder vandaag dat discriminatie op basis van nationaliteit alleen verboden is. De Nederlandse ambassadeur voor de Mensenrechten, Kees van Baar, is het daarmee eens. "De maatregelen die de president heeft getroffen discrimineren op basis van geloof en afkomst. Het gaat in tegen het VN-Vluchtelingenverdrag."

Van Baar heeft als ambassadeur bij het ministerie van Buitenlandse Zaken een bijzondere positie. Hij heeft geen land onder zijn hoede, maar een thema: mensenrechten.

Zijn baas, minister Koenders, heeft gisteren nog met zijn Duitse collega een verzoek gestuurd aan de VS om opheldering te geven wat Trumps inreisverbod betekent voor mensen met een dubbele nationaliteit. In Nederland wonen bijvoorbeeld nogal wat Iraniërs die niet weten waar ze aan toe zijn als ze naar de VS willen.

Van Baar: "We willen vragen wat er aan de hand is daar. Het is in één dag uitgevaardigd en in werking getreden en we hebben gezien dat het op de luchthavens in Amerika, maar niet alleen daar, leidde tot veel onduidelijkheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl