ANP
NOS NieuwsAangepast

Zes Iraniërs sinds zaterdag op Schiphol vanwege inreisverbod VS

Zes Iraniërs verblijven sinds afgelopen weekend in een lounge achter de paspoortcontrole op Schiphol. Ze waren met de KLM onderweg van Teheran naar de Verenigde Staten toen het inreisverbod van president Trump voor mensen uit zeven moslimlanden van kracht werd. Toen ze op Schiphol wilden overstappen mochten ze niet meer door.

De zes Iraniërs vliegen waarschijnlijk vandaag op kosten van KLM terug naar Teheran. Een zevende Iraniër is al eerder teruggegaan.

De gedupeerde reizigers hebben gisteren contact gehad met de Nederlandse advocaten Wil Eikelboom en Marq Wijngaarden. "Wij hebben ze aangeboden om in Nederland te procederen tegen KLM en de vliegmaatschappij te dwingen ze toch mee te nemen naar Amerikaanse luchthavens waarvoor het inreisverbod niet geldt", zegt Eikelboom.

In Boston en Washington DC geven lokale autoriteiten geen gehoor aan het inreisverbod van Trump.

Weinig perspectief

De zes kiezen er nu voor om terug te keren naar Iran om vanuit daar met Amerikaanse advocaten te procederen tegen het inreisverbod . "Er was weinig perspectief voor ze hier in Nederland. Het verblijf in een vertreklounge is niet comfortabel en Nederland kunnen ze niet in, omdat ze geen visum voor het Schengengebied hebben", zegt Eikelboom.

Het gaat om twee oudere echtparen die hun kinderen in de Verenigde Staten wilden bezoeken. "Ze hadden hun kinderen al vijf jaar niet meer gezien en zijn een jaar bezig geweest met het krijgen van een visum." De andere twee zijn jonge wetenschappers die aan een universiteit onderzoek zouden gaan doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl