NOS NieuwsAangepast

Boeren spuiten gebouw Europese Unie onder met melkpoeder

 • EPA
  Het gebouw van de Raad van de Europese Unie in een 'melkpoedermist'
 • Reuters
  Vanuit ene tractor wordt een ton melkpoeder op het Justus Lipsius-gebouw gespoten
 • EPA
  Melkveehouders hebben het kantoorgebouw van de Raad van de Europese Unie in Brussel ondergespoten met een ton melkpoeder. Ze protesteren tegen de crisis in hun sector
 • EPA
  Een voetganger voor het gebouw

Melkveehouders hebben het kantoorgebouw van de Raad van de Europese Unie bespoten met een ton melkpoeder. Ze protesteren tegen de moeilijke omstandigheden in hun sector. Volgens de demonstranten staan veel boeren door de langdurige lage melkprijs aan de rand van een faillissement.

In het Justus Lipsius-gebouw is een overleg gaande van de Europese landbouwministers. De EU wil uit Europese voorraden nog eens een flink aantal tonnen melkpoeder op de markt brengen. De boeren zijn bang dat dat gevolgen heeft voor de prijzen. Overigens is de melkprijs de laatste tijd gestegen, van 25 cent in juni tot 37 cent per kilo in december.

Boeren protesteren in Brussel

In 2015 werden de Europese melkquota losgelaten waardoor er geen beperking meer was op de productie. Dat kwam op dat moment hard aan bij de boeren, mede doordat er toen ook economische sancties tegen Rusland waren vanwege de annexatie van de Krim in Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl