Flickr / Phil Greenhalgh / CC By Nc Nd 2.0
NOS Nieuws

Melkveehouders zien melkprijs eindelijk weer stijgen

De melkprijs gaat in september weer omhoog in Nederland, na ruim een jaar van dalingen. Dat verwacht Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep melkveehouderij van branchevereniging LTO. Veel boeren zijn de afgelopen tijd in financiële problemen gekomen vanwege de lage melkprijs.

Die is de afgelopen drie jaar gedaald van 43 cent per kilo tot ongeveer 25 cent. "De bodem is bereikt, we gaan weer omhoog. Dat is een zucht van verlichting voor de boeren", zegt Romijn.

Twee belangrijke spelers in het buitenland, het Deense Arla en het Nieuw-Zeelandse Fonterra, verhogen per september de melkprijs. FrieslandCampina zal dan volgen, verwacht Romijn. "FrieslandCampina baseert zijn melkprijs op de prijzen van coöperaties in heel Noord-West Europa. Arla is een belangrijke speler." Komende maandag maakt FrieslandCampina de melkprijs voor september bekend.

Meer vraag uit China

De afgelopen weken zijn de prijzen van boter, melkpoeder en kaas aan het stijgen. "De coöperaties gaan dat nu doorgeven aan de boeren." Volgens Romijn, zelf ook melkveehouder, is er nu echt sprake van een kentering. "Door de lage melkprijs is de productie afgenomen. Tegelijkertijd stijgt de vraag in China."

Dit betekent niet dat melkveehouders direct uit de problemen zijn. "Boeren komen nu elke maand gemiddeld 6000 tot 7000 euro tekort omdat de melkprijs structureel te laag is." Toch verwacht hij niet dat er heel veel bedrijven omvallen. "Het zijn vooral familiebedrijven die de broekriem flink kunnen aanhalen."

Tijdelijke dip

Verder zijn de vooruitzichten positief. "De verwachtingen voor de komende jaren zijn goed. Dit is een tijdelijke dip. De kunst is om die te overleven."

De melkveehouders in Nederland zijn goed voor een jaarlijkse omzet van zo'n 13 miljard euro, waarvan driekwart naar het buitenland wordt geëxporteerd. Elk uur wordt in Nederland 1,5 miljoen liter melk opgehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl